Construcția unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă este fezabilă

187
Construcția unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă este fezabilă - 651x322energiediscutiiprivindsta-1360167898.jpg
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, s-a întâlnit cu reprezentanții Ernst&Young și CANDESCO, consultanții selectați de către S.C. Energonuclear SA pentru realizarea "Studiului de fezabilitate pentru realizarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă". 


În cadrul întâlnirii, au fost prezentate rezultatele studiului, care arată că proiectul este fezabil din punct de vedere tehnic, bazându-se pe tehnologia CANDU. Această tehnologie are performanțe tehnice deosebite, atât în România, cât și pe plan internațional, existând o experiență vastă în construcția, autorizarea și operarea acestui tip de unități nucleare. 


"Sectorul de producere a energiei necesită investiții în dezvoltarea de noi facilități și modernizarea celor existente. Pentru facilitarea acestor investiții sunt necesare măsuri pentru diminuarea riscurilor asociate pentru investitori, în special cel al prognozei prețului la electricitate. Este nevoie de politici de reglementare a pieței prin mecanisme suport care să faciliteze investițiile pe segmentul surselor energetice cu emisii reduse de carbon - regenerabilele, nuclearul și combustibilii fosili curați. Acest obiectiv - realizarea investițiilor in capacități energetice cu emisii reduse de carbon, printre care energia nucleară, care să contribuie deopotrivă la securitatea energetică a țării și la îndeplinirea obiectivelor din domeniul protecției mediului, este parte a programului de guvernare și vom analiza cu atenție potențialele oportunități în acest domeniu", a declarat Constantin Niță. 


Analiza economico-financiară evidențiază faptul că, pe termen lung, proiectul unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă este profitabil și competitiv pe piața de electricitate. Astfel, fluxurile de numerar nete actualizate, pe perioada de analiza (50 ani), corespunzătoare întregii durate de viață a unităților nucleare, au valori pozitive. Studiile efectuate arată că proiectul unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă este unul prioritar pentru asigurarea securității energetice a României, cu beneficii directe în ceea ce privește atingerea obiectivelor de schimbări climatice și menținerea suportabilității prețului electricității la consumatorul final. Strategia energetică pentru perioada 2011-2035 evidențiază faptul că, până în 2020, 5544 MW în capacitate instalată – 28% din capacitatea actuală, vor trebui scoși din folosință. Până în 2035, 11.066 MW – 55% din capacitatea instalată totală, vor trebui înlocuiți. 


Potrivit datelor ANRE, investițiile în unități de producere care sunt luate în calcul pentru determinarea prognozei necesarului național de capacitate în 2020 sunt: unitățile 3 și 4 de la Cernavodă (1,480 MW), modernizarea CE Turceni, Rovinari și Craiova (4,000 MW) și hidrocentrala Tarnița (1,000 MW). 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 06 Februarie 2013
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Miercuri, 06 Februarie 2013
Stire din Economie : Protest spontan la TAROM
Miercuri, 06 Februarie 2013
Stire din Economie : Ce alegem, creditul în euro sau în lei?
Marţi, 05 Februarie 2013
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Pagina a fost generata in 1.2649 secunde