Constantin Niță, ministrul Economiei: "Portul Constanța va fi un al doilea Rotterdam!"

Vineri, 19 Septembrie 2014, 01:01
3158
Un grup de ministere lucrează la proiectul celei mai mari platforme de export a României, în centrul căreia se află portul Constanța. Ea va mai cuprinde o zonă pre-portuară și o rețea de parcuri industriale, conectate la portul Constanța, care "va fi un al doilea Rotterdam!" Anunțul a fost făcut de Constantin Niță, mi-nistrul economiei, în fața oamenilor de afaceri constănțeni, prezenți la conferința regională "Modalități de dezvoltare a afacerilor pe piețele internaționale", organizată de Camera de Comerț și Industrie a României, în parteneriat cu Ministerul Economiei, Eximbank și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. Ministrul le-a relatat participanților că, pornind de la întrebarea "Ce face statul pentru noi", pe care i-a pus-o un om de afaceri român, a elaborat o schemă de susținere a exporturilor românești, care va include: fonduri de investiții (în care statul se va implica în special prin garantarea exporturilor); reluarea exporturilor complexe de genul fabricilor la cheie (pe care România le livra înainte de 1989); organizarea unui grup de specialiști care să sprijine capitalul românesc să participe la licitațiile internaționale; sprijinul Eximbank în finanțarea și garantarea exporturilor românești. Constantin Niță a invitat mediul de afaceri să vină cu idei și soluții. "Avem nevoie de agresivitate pe piața externă, avem nevoie de creșterea exportului. Țări mai mici decât România exportă mai mult. Ungaria face exporturi de 90 miliarde euro pe an. Exportul României a fost de 49,6 miliarde  euro în 2013 și va depăși 50 miliarde euro în 2014." Accentul trebuie pus pe capitalul românesc și pe IMM-uri, a spus ministrul. După consumarea momentului electoral, vor fi create echipe de oameni de afaceri în toate regiunile, care împreună cu sistemul camerelor de comerț și Ministerul Economiei să lucreze la proiectele de lărgire a pieței de export. 


Niță a criticat decizia fostei guvernări de a reduce de la 125 la 83 numărul consilierilor economici din reprezentanțele românești din străinătate. Măsura a afectat grav efortul de promovare și susținere a exporturilor. În multe țări, România nu are niciun consilier economic. În parteneriat cu camerele de comerț și cu oamenii de afaceri, Ministerul Economiei va organiza o rețea de reprezentanțe economice private.


Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României și al CCINA Constanța, și-a exprimat aprecierea față de inițiativa Ministerului Economiei de a demara programul național de conferințe regionale "EXPORT 2015". Acestea vor urmări stimularea și susținerea exportului, vor aborda obiectivele strategice și direcțiile în care România ar putea fi competitivă pe piețele externe. "Prioritatea absolută a sistemului cameral este promovarea mediului de afaceri. În acest sens, el se va implica direct în stimularea companiilor românești de a participa la o serie de evenimente pe plan internațional, identificarea de noi piețe, precum și sprijinirea agenților economici în absorbția fondurilor europene, în vederea finanțării exporturilor" - a declarat Mihai Daraban.


În dialogul purtat cu ministrul Constantin Niță, oamenii de afaceri și managerii constănțeni au evidențiat câțiva dintre factorii ce afectează competitivitatea produselor și serviciilor românești pe piețele externe. 


La conferință au participat, de asemenea, secretarul de stat Marcel Bogdan Pantelică, senatorul Șerban Mihăilescu - președintele comisiei economice, industrii și servicii și Radu Zaharia - director general în Ministerul Economiei. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.4162 secunde