Constănțenii se închină la prețurile legumelor proaspete ca la sfintele moaște

1061
Constănțenii se închină la prețurile legumelor proaspete ca la sfintele moaște - constanteniiseinchina-1550108219.jpg

Articole de la același autor

Siguranța alimentară a populației României depinde într-o mare măsură de importurile de alimente și animale vii. În 2018, acestea au depășit 6,066 miliarde de euro, fiind cu aproape 1,859 miliarde de euro mai mari decât exporturile din aceeași grupă de mărfuri.

Pentru a asigura hrana de zi cu zi a locuitorilor săi, țara trebuie să cheltuiască tot mai multă valută, întrucât balanța comerțului exterior continuă să se dezechilibreze.

Ca urmare, prețurile de vânzare a produselor alimentare pe piața românească sunt supuse influențelor cursului valutar. Ori de câte ori leul se întărește în raport cu euro și dolarul, mâncăm mai ieftin, iar atunci când se depreciază, plătim mai mult pentru hrana noastră cea de toate zilele.

În perioada 3 ianuarie – 13 februarie 2019, euro s-a apreciat cu 1,67% în raport cu leul, iar dolarul cu 2,20%. Creșterea de curs valutar s-a transmis în prețurile alimentelor de import. Cele mai mari scumpiri se constată în cazul legumelor proaspete, acest segment al pieței românești depinzând, în sezonul rece, aproape în totalitate de importurile din Turcia, Italia, Spania, Grecia și Egipt.

În decurs de o lună, mai multe categorii de legume s-au scumpit cu 10% până la 50%, și chiar mai mult.

Ieri, în câteva din hipermarket-urile și piețele agro-alimentare din Constanța prețurile legumelor variau astfel: roșii (din Turcia și Bulgaria) - între 7,49 lei și 13 lei; ardei rotund (Turcia) - între 14 lei și 14,99 lei; ardei roșu Kapia (Turcia și Bulgaria) – între 10,49 lei și 14 lei; ardei gras (România și Italia) – între 14 lei și 14,99 lei.

În timp ce precupeții de legume se plâng că, din cauza scumpirilor provocate de deprecierea leului, vânzările le-au scăzut la jumătate, cumpărătorii se minunează la vederea prețurilor și se închină ca la sfintele moaște.

Stimați cititori, astăzi prețul legumelor proaspete îl concurează pe cel al cărnii de porc și de pasăre. Potrivit monitorului prețurilor publicat de Consiliul Concurenței, kilogramul de pulpă de porc fără os se vinde cu 14,99 lei până la 17,49 lei, kilogramul de piept de pui dezosat cu 18,99 le până la 22,99 lei, iar cel de pulpe de pui cu spate, cu 7,79 lei până la 8,99 lei.

O politică fiscal-bugetară falimentară

Cui trebuie să "mulțumească" poporul român pentru creșterea inflației? Deprecierea abruptă a monedei noaste naționale în anul 2019 a fost provocată de măsurile fiscal – bugetare ale Guvernului Dăncilă, în special de Ordonanța de urgență nr.114/2018, precum și de atacurile repetate ale coaliției PSD și ALDE împotriva Băncii Naționale a României și băncilor comerciale. 


La scumpirea produselor alimentare trebuie adăugate cele ale tuturor importurilor. Cel mai mult ne afectează creșterea prețurilor carburanților, căci la rândul ei provoacă scumpiri în lanț. România a importat, în 2019, combustibili minerali, lubrefianți și materiale derivate în valoare de 6,251 miliarde de euro, cu aproape 3,474 miliarde euro mai mult decât a exportat.

Pe data de 12 februarie 2019, în fața comisiilor de buget – finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a explicat reprezentanților PSD și ALDE că inflația și cursul de schimb sunt consecințe și nicidecum cauze, că reducerea prețurilor și aprecierea leului depind de politica economică a guvernului, respectiv de reducerea deficitului bugetar, a deficitului comercial și de restructurarea economiei. Deși guvernatorul a vorbit foarte clar, pe înțelesul tuturor, reprezentanții coaliției de guvernământ au fost surzi la argumente și s-au încăpățânat să o țină pe-a lor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 13 Februarie 2019
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.7827 secunde