Cum a evoluat piața imobiliară

Constănțenii preferă să cumpere apartamente cu două camere

1700
4
Constănțenii preferă să cumpere apartamente cu două camere - canstanteniipreferasacumpere-1452277216.jpg

Articole recomandate

l Prețurile apartamentelor și garsonierelor au crescut în medie cu 5%, în 2015 l Cererea pentru terenuri este mică

Opinia majoritară a profesioniștilor de pe piața imobiliară constănțeană contactați de coti-dianul "Cuget Liber" este că aceasta a înregistrat o tendință de creștere, cererea fiind mai mare decât oferta pe segmentul apartamentelor și garsonierelor. "S-au vândut apartamente din toate zonele orașului. Cele mai solicitate au fost apartamentele de până în 60.000 de euro, al căror preț a crescut cu 5% până la 10%. În cazul celor de peste 70.000 de euro, creșterea prețului n-a depășit 5%", a declarat unul dintre agenții imobiliari."

Un altul a afirmat că: "Cele mai solicitate au fost apartamentele cu două camere. Structura cererii a fost următoarea: 10% pentru garsoniere, 70% pentru apartamen-tele cu două camere, 10% pentru aparta-mentele cu trei camere și 10% pentru aparta-mentele cu patru camere. Cele mai mari solicitări au fost pentru zonele centrale ale Constanței. Apartamentele cu două camere din zonele centrale s-au vândut cu peste 50.000 euro, prețul variind în funcție de zonă, etaj și amenajări. În cazul garsonierelor situate în blocuri de garsoniere, prețul de vânzare a variat între 23.000 și 25.000 euro, iar al celor din blocurile de aparta-mente, a fost mai mare de 30.000 euro."

Sondajul efectuat de cotidianul "Cuget Liber" a pus în evidență și opinii divergente. "În Constanța sunt peste 3.000 de proprietăți (garsoniere, apartamente, case, vile, terenuri) la vânzare, deci oferta este mai mare decât cererea. Cele mai căutate au fost garsonierele" , a declarat reprezentantul unei agenții imobiliare.

Pe de altă parte, dacă unii agenți imobiliari s-au confruntat cu lipsa cererii pentru terenuri, alții au remarcat o creștere a interesului dezvoltatorilor imobiliari pentru noi achiziții, în vederea construirii de blocuri de apartamente.

Toți profesioniștii participanți la sondaj au fost de acord că anul 2015 s-a remarcat printr-un salt mic al prețurilor la apartamente și garsoniere, de 5% în medie. În schimb, prețul terenurilor a bătut pasul pe loc.

Părerea unanimă este că cererea a fost stimulată de programul "Prima Casă", dar și de relansarea pieței creditării. 70% din achiziții s-au realizat cu credite garantate prin programul "Prima Casă", iar 10% cu credit imobiliar.

Începutul de an se anunță promițător. Unele dintre agențiile imobiliare au remarcat o anumită efervescență a pieței în această săptămână, primind mai multe oferte și solicitări de achiziție.

Cumpărătorii își pun speranțele, în continuare, în programul "Prima Casă" și se așteaptă ca băncile să vină cu oferte mai generoase de credite imobiliare, susțin agenții imobiliari.

Cu titlu orientativ, vă prezentăm câteva oferte de pe piață:

- apartament trei camere, etaj 1, semidecomandat, 60 mp, în Tomis I, preț 50.000 euro;

- apartament două camere, parter, decomandat, 54 mp suprafața utilă, în Faleză Nord, preț 48.000 euro;

- apartament două camere, etaj 4, semidecomandat, 54 mp suprafața utilă, racordat la gaze, în zona Gară, preț 37.000 euro;

- apartament trei camere, etaj 3, decomandat, 75 mp suprafața utilă, centrală pe gaze, în bloc nou, cartier Primo, preț 60.000 euro.

Evoluția pieței depinde, în continuare de mai mulți factori: fondurile alocate prin programul "Prima Casă", tendințele de pe piața creditului imobiliar (care, cu certitudine, va resimți din plin efectele formei finale a legii "dării în plată", transmisă Parlamentului spre revizuire), relansarea construcției de locuințe și noua cotă de TVA, de 20%.

Comentează știrea

Mos Ion
9 ianuarie 2016
Nu prefera , atat isi permit !

Toti am vrea o locuinta mai mare .....

cetatean
9 ianuarie 2016
Vax

Agentiile imobiliare sunt cele care ridica pretul ! Nu inteleg de ce oamenii nu isi promoveaza anunturile singuri ! Ar avea de castigat ; si cumparatorii prefera sa discute direct cu proprietarii si nu cu agentiile imobiliare ! Ca sa nu mai vorbim de comisioanele incasate nemeritat !

gicu
9 ianuarie 2016
mocofani

eu am un apartament la vanzare, din 10 vizite 8 au fost natarai cu agentii de mana! si am anunt clar pe olx si iimobiliare.

iulia
9 ianuarie 2016
cautam colaboratori

Te poti uita 5-6 ore zilnic la televizor sau poti fi bogat, dar nu poti face ambele. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru cei saraci, flamanzi si exploatati e sa nu fii unul dintre ei. (Randy Gage). Inscrie-te acum in programul national care te ajuta sa deblochezi barierele mentale care stau in calea succesului tau. Vei fi instruit GRATUIT. In plus vei castiga si bani. Trimite un mesaj cu textul "vreau informatii" la adresa: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5093 secunde