Reportaj „Cuget Liber”

Constănțenii au luat cu asalt Salonul Național de Îmbrăcăminte - Încălțăminte TINIMTEX din Mamaia

644

Articole de la același autor

Înălțat pe cerul albastru al litoralului românesc, soarele privește forfota din stațiunea Mamaia. Coloane de mașini se îndreaptă spre complexul hotelier Aurora. Oare a început sezonul estival? Un afiș uriaș îl lămurește pe loc: s-a deschis Salonul Național de Îmbrăcăminte - Încălțăminte TINIMTEX.

„Ehei, iar au adus produse de calitate, fabricate în România, iar dau buzna frumoasele orașului să se îmbrace din cap până în picioare, iar își golesc soții și amanții portofelele”, își spune soarele.



Pe mine, ziaristul, evenimentul comercial cel mai important al acestui debut de an m-a făcut să sar în șaua scuterului și să pornesc în goană spre complexul Aurora. Eram nerăbdător să văd minunile ieșite din mâinile producătorilor români de îmbrăcăminte și încălțăminte.

La ușa complexului m-a întâmpinat un continuu du-te-vino, ca la sfintele moaște. Numărul mare al vizitatorilor ce ieșeau cu sacoșele pline îmi demonstra că noua manifestare expozițională are succes.



Rochii românești pentru Melania și Ivanka Trump

Am pătruns în expoziție. Primul care mi-a ieșit în cale a fost standul companiei Lehel Elit Fashion din Târgu Mureș. Vechea noastră cunoștință, Beni Tibor – administratorul firmei îmi prezintă superba colecție de ii, de cămăși pentru bărbați și femei. Sunt produse unicat, elegante și fine, din bumbac 100%, cu broderii în motive populare.

Prețurile sunt extrem de atractive. Iile costă între 350 și 1.250 de lei, bluzele pentru bărbați, 200 de lei, iar cele de damă, 480 de lei.



Fabrica Lehal are 22 de meseriași, tot unul și unul, ale căror produse sunt cunoscute și apreciate de constănțeni și turiștii de pe litoral. În sezonul estival, vânzările realizate prin magazinul propriu din Mamaia explodează.

Beni Tibor și bijuteriile sale din bumbac au devenit cunoscuți pe mai multe meridiane ale lumii, fiind prezenți la târgurile internaționale din Shanghai (2018), Paris (2018) și New York (2019). Dacă n-ar fi fost pandemia Covid-19, periplul său prin lume ar fi continuat.



La New York, standul său a fost vizitat de un român din staff-ul lui Donald Trump – președinte al SUA la vremea aceea. Prin intermediul său, Beni Tibor le-a dăruit soției și fiicei președintelui SUA, Melania și Ivanka Trump, câte o superbă rochie brodată cu motive populare românești. După o lună, a primit un colet cu cadouri, printre care câteva cravate, fapt ce demonstrează că Melania și Ivanka au fost foarte impresionate de darurile primite.

40 de producători, tot unu și unu

Trebuie să știți, stimați cititori, că la noua manifestare expozițională din stațiunea Mamaia sunt prezente circa 40 de firme, producători de îmbrăcăminte și încălțăminte din întreaga țară. Cele mai multe sunt din Iași, Constanța și București, urmate de Prahova, Suceava, Mureș, Arad, Botoșani, Roman, Buzău, Călărași etc.



Societatea „Murar Lucreția” este un mic producător de încălțăminte din Reghin. Atelierul a fost înființat în 1985 și are șapte angajați, îmi spune Daniel Murar - reprezentantul firmei. În galantar sunt expuse colecții de încălțăminte din piele, pentru femei. Modelele prezentate sunt încântătoare, lucrate cu gust și de bună calitate. Prețurile variază între 100 și 200 de lei.

În jurul meu, vizitatorii se agită. Cu cât vor să vadă mai multe, cu atât le este mai greu să se hotărască ce cumpără. Dar până la urmă toți pleacă cu sacoșele pline.

„Vizitez mereu Târgul TINIMTEX din Mamaia. Întotdeauna cumpăr câte ceva. Doamne, cât de greu este să te decizi!”, exclamă o domnișoară. Standurile sunt pline de produse românești, de foarte bună calitate și la prețuri incredibil de mici.



Pandemia a lovit industria

Iată și standul producătorului de confecții Gemma Lux International din Constanța, un atelier înființat în 1992, cu trei angajați. Prezintă la târg o colecție de confecții de damă, din bumbac, fibre naturale, poliester. Georgeta Bratu – administratorul firmei îmi oferă amănunte: rochițele costă între 120 și 310 lei, iar bluzele între 60 și 150 de lei. Oh, sunt așa de frumoase!

„Pandemia a dat o grea lovitură industriei ușoare. Odată cu suspendarea a numeroase activități sociale – nunți, botezuri, petreceri, reuniuni de familie sau cu prieteni la restaurante – s-au redus drastic vânzările de îmbrăcăminte și încălțăminte. Sperăm ca începând din această vară viața noastră socială să devină mai tumultoasă, iar gustul pentru eleganță să renască”, a declarat Georgeta Bratu – administratorul firmei.

În standurile producătorului de confecții de damă Brise Trading din Constanța sunt expuse rochițe, ale căror prețuri variază între 99 și 390 de lei, bluzițe care costă 79 de lei și pantaloni care se vând cu 79 până la 229 lei.



Tot confecții de damă sunt expuse și în standul producătorului Cybele 93 Impex din București. Daniel Tătăranu – administratorul firmei îmi povestește că a înființat atelierul în 1993 și are opt lucrători. Produce doar pentru piața internă. Are o echipă de meseriași foarte bună și totul se realizează în unitatea sa, de le design până la finisarea produselor.

S-a dotat cu tehnologie digitalizată și este la curent cu tot ce este nou în domeniul textilelor și al modei.
Produsele expuse în galantar au următoarele prețuri: rochiile 90 – 170 lei; bluzele 55 – 80 lei; fustele 70 – 85 lei.


Iată și un producător de genți și poșete din piele: Eli Bags din Constanța, o firmă înființată în 1995. Expune poșete din piele naturală, la prețuri cuprinse între 100 și 290 de lei și portmonee care costă 70 lei.

Producătorul italian Madzerini, care deține două fabrici, una în Italia și alta în Republica Moldova, este prezent la târg cu o colecție de geci cu prețurile cuprinse între 250 și 1.000 de lei.



x x x

Mă opresc aici, stimați cititori, și vă invit să mergeți să vedeți cu ochii voștri minunățiile din târg! Vă îndemn să vă procurați marfă de calitate, românească! Programul de vizitare este următorul: în perioada 12 - 15 mai 2021, între orele 10 și 19, iar duminică, 16 mai, între 10 și 16. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.563 secunde