CONSTĂNȚENI, ATENȚIE CÂT ȘI CUM FOLOSIȚI CARDUL! Comisioanele au sărit în aer

Duminică, 07 Octombrie 2012
3033
Cine avea până acum obiceiul să-și verifice frecvent cardul ori să-și scoată salariul de la bancomat pe "bucățele" ar cam trebui să renunțe la acest lucru. De ce? Băncile au dublat, chiar triplat pe alocuri comisioanele, așadar suma care practic ar dispărea de pe card este una extrem de mare, mai ales pentru aceia care nu învârt lunar zeci de mii de lei. 


Printre primele bănci care au preferat să-și anunțe public clienții că vor plăti mai mult este BRD. Începând de ieri, aceasta a actualizat o serie de comisioane aferente produselor și serviciilor pentru persoane fizice. Astfel, pentru un extras de cont (pentru cont curent), eliberat la solici-tarea clientului, se achită acum un euro (sau echivalentul în valuta contului). Până ieri costul era de 0,75 euro (echivalentul în valuta contului). De asemenea, pentru furnizarea listei cu ulti-mele zece operațiuni la ATM costul a crescut de la 0,75 lei/0,20 euro/0,30 USD, la 0,5 euro.

După cum spuneam, cei care își verifică prea des cardul ar trebui să se mai tempereze. Doar pentru interogarea soldului la ATM-ul băncii se percepe, de ieri, un comision de 0,5 euro (acesta era de 0,95 lei/0,25 euro/0,35 USD), iar la ghișeul băncii, un euro. Cine scoate de la bancomatul altor bănci trebuie să știe că i se va percepe un comision de un euro (până acum o zi acesta era de 2 lei/0,5 euro/0,7 USD).

Și retragerile de numerar de la ghișeele băncii vor fi mai scumpe. În cazul cardurilor de debit, comisionul crește la 0,5%, minimum 3,5 lei/3 euro, de la 0,1 - 0,2%, minimum 0,2 lei/2 euro. În cazul cardurilor de credit, acum plătim 0,5% din suma retrasă, dar minimum 3,5 lei (era tot 0,5%, dar minimum 2 lei).

Pentru retragerile de la ATM, costurile sunt acum de 0,2%, minimum 0,5 lei (minimul perceput anterior era de 0,2 lei). Dacă scoatem de la bancomatul altor bănci, atunci costurile sunt mult mai mari. Pentru o retragere se va achita cel puțin 4 lei, pe când până în urmă cu o zi era 2,5 lei.

Să nu credeți însă că BRD-ul este singura bancă ce majorează comisioanele, ci mai degrabă printre puținele care a dat dovadă de mai multă transparență. Și BCR a venit cu comisioane mai mari încă din luna august. Doar un exemplu, cine face o retragere de numerar dintr-un cont în lei i se percepe un comision de 0,4%, minimum 6 lei (de la minimum 3 lei), iar de la ATM, de 0,2%.

Nici Banca Transilvania nu s-a lăsat mai prejos. Tot din vară și comisioanele pentru persoanele juridice au suferit modificări. De altfel, majoritatea băncilor au mai umblat lunile trecute pe ici, pe colo, la comisioane, iar cele care nu au făcut-o până acum o vor face în viitorul nu tocmai îndepărtat, spun specialiștii.Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2377 secunde