Constanța, în top trei județe cu cele mai mari datorii la bănci

215
Constanța, în top trei județe cu cele mai mari datorii la bănci - bani-1381164172.jpg

Articole recomandate

Constănțenii nu prea se pot plânge că băncile nu au fost "atente" la nevoile lor, de-a lungul anilor. Datele Băncii Naționale a României (BNR) arată că valoarea creditelor acordate era, la sfârșitul lunii august 2013, de peste opt miliarde de lei, pe când în august 2008 constănțenii erau datori băncilor cu puțin peste șapte miliarde de lei (credite în lei și valută). Constanța se situează, astfel, pe locul trei în topul județelor a cărei populație are cele mai mari datorii la bănci. Capitala este lider, cu aproape 90 miliarde de lei, iar locul doi este ocupat de Cluj, cu peste zece miliarde de lei (credite în lei și credite în valută).

Și la capitolul restanțe constănțenii stau, din păcate, foarte "bine". Datele BNR arată că, în august 2013, restanțele la creditele în lei erau de aproape 590 milioane de lei, dintr-un total de 3,2 miliarde de lei, sumă împrumutată (sunt considerate restanțe creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea înregistrează întârzieri la plată de cel puțin o zi), la care se adaugă alte credite restante în valoare de peste 495 milioane de lei, dintr-un total de aproape cinci miliarde de lei, atât cât este valoarea creditelor în valută.

Agenții economici au mizat pe leu

Interesant este și faptul că, în ceea ce privește creditele în lei, agenții economici conduc, ca și valoare, cu peste 1,84 miliarde de lei (populația se poate "lăuda" cu credite în lei de doar aproape 1,36 miliarde de lei), pe când în cazul creditelor în valută situația este exact invers. Aproape 1,8 miliarde de lei este valoarea creditelor pe care le aveau agenții economici în august 2013, iar populația 3,1 miliarde de lei.

Județe "bogate"

Specialiștii spun că podiumul cu cei mai îndatorați locuitori la bănci este ocupat de Capitală și județe cum sunt Clujul sau Constanța, pentru că aici au apărut și apar în continuare cele mai multe investiții. Apoi, este știut și faptul că locuitorii din București, de la malul mării și din Cluj au venituri ceva mai mari decât locuitorii din majoritatea celorlalte județe, așadar și capacitatea de a se împrumuta este mai mare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3327 secunde