Constanța are cel mai mare parc logistic din regiunea de sud-est a României

894

Articole de la același autor

Câte parcuri industriale și logistice are România? Potrivit Ministerului Economiei, la 31 octombrie 2016, țara noastră avea numai 73 de parcuri industriale, în timp ce, la nivelul anului 2013, Ungaria avea 220 de parcuri industriale, Polonia - 210, Cehia - 200, iar Slovacia - 85. Câte dintre cele 73 de parcuri industriale mai funcționează în prezent, câți agenți economici găzduiesc ele, ce cifră de afaceri realizează și câte locuri de muncă asigură, nu se mai știe.

În privința parcurilor logistice, situația este chiar mai tristă, căci în această zonă informațiile centralizate lipsesc. Este dovada că autoritățile centrale nu le acordă nicio atenție și, prin urmare, niciun sprijin. Pentru ele nici măcar nu există aceste parcuri. Mare păcat, deoarece parcurile logistice, la fel ca și cele industriale, sunt generatoare de venituri, de locuri de muncă, reprezentând centre de impulsionare a comerțului și serviciilor.

v v v

Trebuie să știți, stimați cititori, că, în anul 2007, în vechea zonă industrială a municipiului Constanța, în incinta fostei fabrici de furnire "Furnirom", au fost puse bazele primului parc logistic din Dobrogea. A fost un proiect îndrăzneț, cu o evoluție spectaculoasă în anii care au trecut.

"Parcul logistic a fost realizat în baza unui concept modern, care a fost dezvoltat pas cu pas, pe măsura atragerii de noi clienți. Au fost construite hale noi, iar vechile clădiri, platformele, căile de acces, birourile au suferit un proces de reconversie și de modernizare în conformitate cu cerințele beneficiarilor", a precizat, pentru cotidianul "Cuget Liber", managerul comercial Cristian Pândichi.

Astăzi, după un deceniu de la înființare, Logistic Park (aceasta îi este denumirea) cuprinde clădiri pentru depozite și birouri, platforme betonate și parcări cu o suprafață construită desfășurată de 50.000 de metri pătrați, la care se adaugă o rețea de căi de acces amenajate, cu suprafața de 40.000 metri pătrați.

Parcul logistic este dotat cu toate utilitățile necesare desfășurării în bune condiții a activităților economice: apă, canal, gaze, electricitate.

Printre cei 63 de chiriași se numără unități care comercializează produse alimentare, farmaceutice, băuturi răcoritoare, scule, dispozitive și unelte, materie primă pentru industria mobilei, prestatori de servicii de reparații auto și de curierat. Există chiar și două unități de producție, care fac confecții metalice, plus o cantină restaurant.

Parcul logistic este foarte animat, după cum se poate observa și din imaginile ce însoțesc acest articol. În depozitele și birourile sale muncesc circa 600 de lucrători. Pe porțile lui intră și ies, zilnic, circa o sută de TIR-uri și alte câteva sute de mașini încărcate cu mărfuri.

În decurs de zece ani, SC Grup DD SA, acționarul companiei Logistic Park, a investit peste 12 milioane de euro în acest obiectiv economic.

"În 2018, a fost lansat un nou proiect, care vizează construirea unei hale ce se va întinde pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați, cu birouri la mezanin și înălțimea utilă de 12 metri. După finalizarea acestei investiții, va urma o etapă și mai mare de dezvoltare, pe o suprafață de 3,5 hectare de teren. Vor fi construite rețelele de utilități, platforme betonate și, pentru început, două hale cu suprafața de 60.000 metri pătrați, respectiv 4.000 metri pătrați. La acestea se adaugă parcările și spațiile verzi. Proiectul va suferi modificări în funcție de cerințele potențialilor clienți. Costurile estimate se ridică la circa 7 - 8 milioane de euro", a precizat Cristian Pândichi.

v v v

Tot în județul Constanța, funcționează Parcul Industrial Mangalia, a cărui administrare este asigurată de o societate comercială având ca asociați: Consiliul Local al Municipiului Mangalia, Camera de Comerț și Industrie a României, Centrul de Afaceri "Marea Neagră" și Romexpo. Acesta are o suprafață de 13,1 ha și este situat la o distanță de 1,5 km de marginea de vest a orașului. Terenul este proprietatea Municipiului Mangalia.

"La această oră, în Parcul Industrial Mangalia activează 19 societăți, din care unele au ca obiect de activitate: reparațiile și construcțiile navale, producția de mobilă, de obiecte din PVC și aluminiu. Altele prestează servicii de reparații auto, tinichigerie și vopsitorie auto, de depozitare a materialelor, servicii de transport auto și activități de colectare a deșeurilor (hârtie, carton, materiale plastice), în vederea reciclării", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Ioan Ungurean, directorul executiv al societății Administrația Parcului Industrial Mangalia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5725 secunde