Consiliul Concurenței a declanșat o investigație la Hidroelectrica SA

89
Consiliul Concurenței a declanșat o investigație la Hidroelectrica SA - consiliulconcurenteihitroelectri-1536650977.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Hidroelectrica SA pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România.


Consiliul Concurenței are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal pe Piața pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piața de Echilibrare (PE).


Piața pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieței angro de energie electrică, respectiv principala piață spot de energie electrică din România, și reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacții cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este și ziua de livrare). Prețul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preț de referință în domeniul energiei electrice.


Piața de echilibrare (PE) este, de asemenea, una dintre componentele pieței angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport și Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra


balanța producție-consum în timp real, în scopul menținerii siguranței și stabilității în funcționare a SEN.


Piața de echilibrare satisface în principal nevoia participanților la piață de a-și ajusta cantitatea de energie contractată în funcție de cerere și are o puternică componentă tehnică. Pe piața de echilibrare Operatorul de Transport și Sistem cumpără și/ sau vinde energie electrică de la/către participanții la piață deținători de unități și/ sau consumuri dispecerizabile.
Prețul pe piața de echilibrare este în general mai mare față de prețul de închidere al pieței înregistrat pe PZU.


Analiza comportamentului producătorului de energie electrică Hidroelectrica SA se realizează în strânsă colaborare cu ANRE și a avut drept punct de pornire variațiile semnificative de preț.


În cadrul investigației s-au efectuat inspecții inopinate la sediile societăților Hidroelectrica SA și CNTEE Transelectrica SA, iar documentele ridicate se află în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurilor specifice.


CNTEE Transelectrica SA nu este parte vizată de investigație, inspecția la sediul companiei realizându-se întrucât autoritatea de concurență a considerat că pot fi găsite date și informații relevante pentru analiza efectuată, dată fiind calitatea sa de administrator al piețelor de servicii de echilibrare.


Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 11 Septembrie 2018
Stire din Economie : Euro a cedat 0,02% în lupta cu leul
Marţi, 11 Septembrie 2018
Stire din Economie : Inflația a crescut la 5,1%
Pagina a fost generata in 0.914 secunde