Mai multe ştiri online:

Consiliul Concurenței a dat amenzi de 93 milioane euro, în 2018

Ştire online publicată Vineri, 08 Februarie 2019. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
În 2018, Consiliul Concurenței a organizat 16 investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței. Acestea vizează sectoare precum: producerea și comercializarea energiei electrice, a ouălor de consum, a imunoglobulinelor, produselor și echipamentelor din domeniul sănătății și securității în muncă, serviciile conexe aferente gazelor naturale etc. Zece dintre investigațiile deschise vizează cartelurile, iar trei dintre ele, abuzul de poziție dominantă.

Au fost finalizate 15 investigații, o treime dintre ele reprezentând cartelurile.


În 2018, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în sumă totală de 435.194.856 lei (93 milioane euro), cu 253,5% mai mult decât în anul anterior. Au fost sancționate 74 de companii sau asociații, dintre care aproximativ jumătate au recunoscut încălcarea legii și au beneficiat de reduceri ale amenzilor.

Din totalul amenzilor, cele mai multe au fost aplicate pentru formarea cartelurilor (62.1%), pentru înțelegeri pe verticală (22.2%) și pentru abuz de poziție dominantă (15%). 


Patru companii (Japan Radio Co. Ltd., Alphatron Marine B.V., Euroins România, Christian Tour) au apelat la programul de clemență, aducând dovezi ce au condus la soluționarea cazului.


La sfârșitul anului 2018, Consiliul Concurenței avea în derulare 37 de investigații.


În 2018, au fost finalizate patru anchete sectoriale (lemn, comerț online, gaze naturale, ape minerale), iar la sfârșitul anului erau în derulare 11 anchete sectoriale și studii. Au fost efectuate 15 inspecții inopinate la 55 de sedii și puncte de lucru.

Pe parcursul anului 2018, Consiliul Concurenței a autorizat 57 de concentrări economice. Instituția a avut calitatea procesuală în 237 dosare privind concurența, față de 189 în 2017. Procentul hotărârilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, favorabile Autorității de Concurență,  este de 94%, în creștere cu 4,4% față de anul anterior. 


Ca urmare a recomandărilor OECD, în 2018 s-a înființat Consiliul Național de Supraveghere în domeniul Naval, care va funcționa în cadrul Consiliului Concurenței și care va avea un rol de

supraveghere a aplicării legislației din domeniu și de sancționare a posibilelor încălcări ale normelor concurențiale. Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 8620 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 4041 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Monden
luni, 15 iulie Foto : Cornelia Catanga a făcut infarct! 2961 vizite, 0 comentarii Cornelia Catanga a făcut infarct!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7649 secunde