Scandal sindical

Conducerea Federației Naționale a Sindicatelor Portuare va fi "realeasă" în Sinaia

593
12
Conducerea Federației Naționale a Sindicatelor Portuare va fi

Articole de la același autor

Tensiunile din Federația Națională a Sindicatelor Portuare continuă. Congresul extraordinar din 6 februarie 2013 nu a răspuns așteptărilor multora dintre organizațiile componente și nu a adus mai multă democrație internă și unitate. Dimpotrivă, schimbările operate în statutul federației au pus mai mult gaz pe focul nemulțumirilor. 

Lupta pentru reîmpărțirea funcțiilor de conducere a divizat Federația Națională a Sindicatelor Portuare în două tabere. Opoziția susține că, de dragul puterii, cei aflați la conducere au sacrificat totul: principii, valori, prietenii închegate în 23 de anii de muncă sindicală.

Totul ar trebui să se clarifice la Congresul ordinar al FNSP, programat în perioada 19 - 21 aprilie 2013. În cadrul reuniunii, delegații vor alege președintele, secretarul general, prim-vicepreședintele și vicepreședinții.

Unii dintre sindicaliști consideră că, din start, alegerile sunt viciate. Criteriile de depunere a candidaturilor sunt atât de restrictive, în contradicție cu Constituția și cu legile țării, încât nimeni nu se poate iluziona că scrutinul va fi democratic.

Pentru funcțiile eligibile, candidații au obligația să îndeplinească câteva condiții, care au stârnit comentarii și critici aprinse:

- nu trebuie să fie membri ai vreunui partid politic;

- nu trebuie să fi săvârșit vreo faptă de natură penală în legătură cu activitatea specifică sindicatelor;

- trebuie să fi îndeplinit cel puțin un mandat de patru ani într-o funcție executivă a unei organizații membre a FNSP, cu o vechime completă mai mare de patru ani în federație;

- pentru funcția de președinte al federației, candidații trebuie să fi îndeplinit și un mandat de patru ani într-o funcție din cadrul Biroului Permanent al FNSP:

Cât de legale și democratice sunt aceste criterii? Iată, la articolul 40, Constituția României precizează că cetățenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate și în alte forme de asociere. După cum se vede, legea fundamentală nu condiționează asocierea într-un sindicat de neînscrierea într-un partid.

Pe de altă parte, articolul 16 din Constituție prevede faptul că funcțiile și demnitățile publice, civile sau militare (deci și funcțiile din sindicate) pot fi ocupate în condițiile legii. În cazul de față este vorba de Legea nr. 62/2011 a dialogului social.

La articolul 7 (1), acest act normativ dă dreptul organizațiilor sindicale să-și elaboreze reglementări proprii și să își aleagă liber (deci fără nicio îngrădire externă sau internă) reprezentanții. Cu alte cuvinte, organizația sindicală poate stabili reguli interne inclusiv pentru alegerea conducătorilor săi, dar criteriile stabilite pentru candidați nu trebuie să-i împiedice pe membrii de sindicat să-și aleagă liber liderii pe care și-i doresc.

Pe de altă parte, articolul 8 prevede că pot fi alese în organele de conducere ale organizațiilor sindicale persoanele care au capacitate de exercițiu deplină (altfel spus: nu sunt în arest sau în pușcărie și sunt în deplinătatea capacităților fizice, intelectuale și psihice) și nu execută pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesiune de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii. După cum se vede, legea e profund democratică și de loc limitativă.

Criteriul referitor la candidaturile pentru funcția de președinte este cel mai restrictiv. Teoretic, pentru această funcție, din cei circa 6.000 de membri de sindicat ai federației, pot candida cel mult 25 - 30 de persoane. De-a lungul celor 23 de ani de existență a federației, cam atâtea persoane au ocupat funcții în cele cinci birouri permanente care s-au succedat. Practic, însă, baza de selecție a prezidențiabililor este, din diverse motive, mai mică: 10 - 15 persoane, susțin inițiații. Cum se dorește ca acest criteriu să nu se mai schimbe vreodată, este clar că actuala conducere va fi eternă, spun adepții alegerilor libere.

Toate aceste condiționări discriminatorii și restricționări au un scop evident, consideră Opoziția: îngrădirea democrației sindicale. Actualul sistem garantează un singur lucru: alegerile nu vor fi libere, ci direcționate spre un rezultat sigur.

De ce nu se respectă Constituția și legea, de ce nu se încalcă dreptul membrilor de sindicat de a candida la funcțiile de conducere, de ce nu sunt lăsați să se prezinte în fața congresului și să răspundă la întrebările delegaților? Opoziția consideră că sindicaliștii au capacitatea și discernământul să-i aleagă pe cei mai buni dintre ei, care să-i reprezinte și să-i conducă.

O altă decizie care a stârnit un val de critici este strămutarea congresului de la Constanța la Sinaia. Delegații vor trebui să achite, din banii sindicatelor pe care le reprezintă, cazarea la hotel (150 de lei pe noapte în cameră dublă, 135 lei - cameră simplă, micul dejun este inclus), prânzul (50 lei), plus transportul. Conform calculelor, sindicatele ar trebui să cheltuiască, din cotizații, circa 750 de lei pentru fiecare delegat la congres. Pentru cei aproximativ 120 de delegați, cheltuielile se ridică la circa 90.000 de lei. Sunt bani aruncați pe fereastră!

Conducerea federației n-a aflat că, în România, e criză economică, că prețurile au explodat, că gigacaloria s-a scumpit din nou, că taxa de habitat din Constanța este cea mai mare din țară? întrebă Opoziția. Banii aceștia puteau fi folosiți în folosul copiii noștri, pentru sprijinirea familiilor cu probleme, pentru aceia dintre noi care au nevoie de medicamente și tratamente costisitoare.

De ce s-a preferat mutarea congresului la Sinaia? Opoziția are o explicație: cei ce fac "cărțile" alegerilor vor să evite un eventual protest al membrilor de sindicat, dar mai ales se tem de presa din Constanța.

Am încercat, în mai multe rânduri, să aflăm opinia președintelui FNSP, Petre Costel, despre toate aceste aspecte. La ultima tentativă, secretara ne-a informat sec: "Domnul președinte a spus că nu are nimic de declarat!"

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
portuar
27 martie 2013
Articol de calitate?!

Domnule Ion Tita-Calin stim ca aveti talent la compuneri. V-ati decredibilizat! Scrieti in functie de comanda primita! Subiectul e interesant dar nu e cazul sa continuati sa va exprimati! Rusine pentru ca patati profesia de ziarist!

portuar
27 martie 2013
congres fnsp

Domnule tita calin, stie toata lumea ca scrieti articole pe bani dupa lozinca "care da mai mult". ne-am saturat sa va tot afisati comentariile idioate si pline de prostie. la sati - ne ca ne faceti greata!

un alt muncitor potuar
27 martie 2013
intrebare catre ,,portuar"

ani de zile cand acelasi ziarist TITA CALIN a scris si a ridicat in slavi CONDUCEREA F.N.S.P, cu cat a fost platit de catre PETRE COSTEL si MIRCEA BURLACU? Te-as ruga sa raspunzi portuarilor caci vad ca esti familiarizat cu sumele, sau te deranjeaza adevarul scris de un profesionist

de la sindicalist neinteresat
27 martie 2013
Alegeri conducere FNSP

Este un articol extraordinar, bine gandit, impartial asa cum trebuie sa scrie un ziarist adevarat. Conducerea federatiei a fugit la Sinaia de frica celor exculsi abuzuv din federatie, mai exact sindicatul Decirom. Jocurile sunt facute si e pacat de cei care vor cheltui o gramada de bani din cotizatiile membrilor pentru a asista la mascarada numita Congresul ordinar F.N.S.P.

Adrian Popescu
27 martie 2013
Congres

Cred ca partea adversa fiind asa de infuriati uita legea fundamentala a sindicatelor. Sindicatele nu se infiinteaza dupa constitutie sau mai stiu eu care prevedere legala de genul asta ci de LEGEA DIALOGULUI SOCIAL. Poate nu s-a mai auzit de aceasta lege dar va spun eu ca in art. 2 punctul 1 si 2 scrie clar ca organizatiile sindicale sunt independente fata de partidele politice, asa ca mai cititi mai baieti si voi, si unii si altii. Congresul se tine dupa cum au votat sindicatele din federatie asa dupa cum cred eu si nu se poate impune cu forta congresul pentru ca risti sa nu iti vina nimeni si sa se refaca alta data, asa ca nu Federatia este in culpa ci sindicatele federatiei, si atunci cine mai critica aceasta hotarire? Este ca si cum deputatii voteaza o lege si este vinovat seful camerei ca astia a votat asa, ca sa fac si o paralela pe intelesul tuturor. Succes domnilor si dintr-o barca si din alta.

De la un sindicalist interesat
27 martie 2013
Congres FNSP

Un sindicalist daca spune ca nu este interesat atunci nu este sindicalist. Dupa cum constat acest sindicalist neinteresat este din organizatia "galbejitul Decirom". Se poate spune ca la sindicatul Decirom sunt numai sindicalisti neinteresati, adica nesindicalisti, sau cei dati cu patronatul. De altfel, se vede ca muncitorii au printre cele mai mici salarii din port si lucreaza cel mai greu. Normal ar fi ca docherii de la Decirom sa isi formeze un sindicat autentic si cu siguranta ar avea mai multe de cistigat. Daca stau asa nu o sa se intimple nimic iar dorinta de putere a celui cu ochi albastrii nu le aduce nimic pe masa, asta cu siguranta.

Cornel
27 martie 2013
Alegeri "libere"??????

Felicitari, un articol real din pacate ca peste tot in tara aceasta se merge numai cu abuzuri si smecherii. Cei care ne conduc in loc sa faca ceva pentru miscarea sindicala, pt. oameni se prind cu doua maini de scaune si nu vor sa lase membrii de sindicat sa aleaga pe cei mai buni dintre ei, incearca sa-si mentina pozitia,privilegiile etc. Macar daca erau curajosi nu fugeau ca lasi la Sinaia sigur le e frica de cei pe care i-au exclus pe nedrept Decirom si au fugit ca potarnichile cat mai departe. de Constanta, Viitorul miscarii sindicale in portul Constanta se anunta sumbru.

De la un sindicalist interesat
27 martie 2013
Congres FNSP

A, si inca ceva. Ion Tita Calin a scris un articol bun dar numai in urma declaratiilor celui de la Decirom. De la Federatie nu a vrut nimeni sa vorbeasca cu el si asta este o prostie. Tita scrie exact ceea ce declara partea, asa ca nu trebuia ca cei din Federatie sa fie suparati si sa nu declare nimic pentru ca au numai de pierdut. Din punct de vedere al restrictiilor, orice organizatie are un statut votat si trebuie respectat, ca doar nu l-a votat conducerea federatiei. Orice partid politic, orice societate patronala are un statut si se impun niste restrictii. Chiar si pentru alegerea presedintelui sau a partidelor politice sunt restrictii, exista un prag si niste prevederi care nu lasa orice partid sa candideze sau sa intre in parlament. Asa si sindicatele, Ce , este cumva o dubla masura si sindicatele au alt regim? Numai anarhia nu stie de masuri de genul asta. Unde s-a mai pomenit ca toata lumea sa aiba dreptul sa candideze la presedentie de exemplu? Iti trebuie sa ai niste semnaturi, un nr minim, sa platesti o suma de bani, in unele tari sa vii dintr-un partid parlamentar, etc. Asyta ca sa se stie.

Vasile
27 martie 2013
Pentru Cornel

Cornelus tata, l-ai intrebat pe tata si nu iti da voie pina la Sinaia nu? E prea departe si nu te mai invoieste cu plata decit in Constanta. Ei, pune mina si ia si tu de acolo de la sindicatul tau si vin-o la Sinaia sa vezi cu ochii tai cit de libere sau de nelibere sunt alegerile. Mai lasa viclenia deoparte ca nu mai merge. Parca spuneai ca sunteti mai multi si ca faceti voi sa curga laptele in port dar acu vad ca vezi un viitor sumbru in miscarea sindicala din port. Pai lasa-i sa dispara pe amicii din FNSP, cred ca ar trebui sa va para bine, nu? Rasariti voi , o noua miscare cu oameni noi, stiti cum se zice, la timpuri noi oameni noi.

Cornel
27 martie 2013
pt. Vasile

Vasilica daca nu stiai te informez ca Brasovean si am si bani, problema e ca cu FNSP m-am lamurit de aici de la Constanta asa ca nu vreau sa-l vad pe regizorul BM si actorii principali PC in noua productie Sindicatul si FRaierii

Răspuns la: Pentru Cornel
Adăugat de : Vasile, 27 martie 2013
Cornelus tata, l-ai intrebat pe tata si nu iti da voie pina la Sinaia nu? E prea departe si nu te mai invoieste cu plata decit in Constanta. Ei, pune...
12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Martie 2013
Stire din Economie : URMĂRILE SCANDALULUI CĂRNII DE CAL
Pagina a fost generata in 0.6965 secunde