Comunitatea maritimă, decisă să rezolve criza locurilor de practică pentru cadeți

928
9
Comunitatea maritimă,  decisă să rezolve criza locurilor  de practică pentru cadeți - comunitateamaritimaadrianmihalci-1392835721.jpg

Articole de la același autor

r Proiectul Fundației "Cadetul Român" a fost bine primit de reprezentanții shipping-ului românesc


În edițiile din 11, 12 și 13 februarie 2014 ale ziarului "Cuget Liber", am prezentat pe larg inițiativa lansată de Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru asigurarea a cel puțin 100 de locuri de practică pentru cadeții cu cele mai mari medii la absolvire.
Proiectul constă în înființarea Fundației "Cadetul Român" al cărei rol va fi să încheie contracte de practică cu armatorii și să asigure indemnizațiile și cheltuielile de transport ale cadeților. Inițiatorul a propus ca finanțarea să fie asigurată de către entitățile ce ar urma să devină membrii fundației, respectiv Ministerul Transporturilor - prin Autoritatea Navală Română și CERONAV, Ministerul Educației - prin Universitatea Maritimă Constanța, Ministerul Apărării - prin Academia Navală "Mircea cel Bătrân", mediul privat - prin Cole-giul Maritim și Asociația Agențiilor de Crewing din România, organizațiile non-guvernamentale reprezentative ale navigatorilor - prin SLN, alte organisme.
După lansarea inițiativei către comunitatea shipping-ului românesc și prezentarea ei, pe larg, în ziarul "Cuget Liber", s-a mai făcut un pas. Pe data de 18 februarie, la Seamen’s Club (Clubul Marinarilor), a avut loc prima dezbatere a proiectului SLN. Au luat parte reprezentanții tuturor entităților sus menționate. 
Adrian Mihălcioiu, liderul SLN, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber: "Am fost plăcut surprins să constat că inițiativa a fost bine primită de comunitatea maritimă. Chiar dacă mai există unele rețineri, firești la început, toată lumea s-a arătat de acord cu ea. Am decis să ne întâlnim din nou, peste două săptămâni, să punem pe hârtie, concret, ce vrem să facem, să venim și cu un calcul a ceea ce înseamnă contribuția fiecărui membru al fundației. Va trebui să înființăm și un grup de lucru. Dacă totul va decurge bine, proiectul ar putea să fie pus în practică în 2015. Membrii fundației vor trebui să prevadă în bugetele pe anul viitor sumele reprezentând contribuția lor." 
Stimați cititori, în edițiile viitoare ale ziarului vom continua să prezentăm evoluția acestei inițiative, care de acum înainte aparține comunității shipping-ului românesc.


Comentează știrea

CLC
20 februarie 2014
Asteptam minunea

In ultimii ani am vazut ca mute firme de crewing s-au luptat pentru cadeti, unii dintre directori au spus ca singura entitate care poate sa finanteze cadetia este ministerul invatamantului, care sa absoarba fonduri europene. Dar legea invatamantului prevede asa ceva? Cine stie, sa spuna. Daca nu, trebuie schimbata legea. Sunt sceptic, ca UMC, ANMB, CN si firmele de crewing vor da bani unei fundatii private. Totul pana la bani, cine are incredere sa dea bani unei fundatii? Mai ales banii statului. Asteptam minunea!

Culetu
20 februarie 2014
Un proiect mort din fasa...

Punct si de la capat: "Am decis să ne întâlnim din nou..." , zice acest neica nimeni , care in fiecare an ne abureste cum se zbate el pentru locurile de munca ale cadetilor. Chiar vreti sa credem ca firme private vor da sute de mii de euro , pentru cadetii scosi pe banda rulanta de la UMC (invatamant de zi , seral si de la distanta) ?!? Iar "CLC" are o propunere cel putin ciudata: fonduri europene !?! De ce nu ar lua Ministerul Invatamantului (sunt sceptic ca se poate) , fonduri pentru absolventii de la medicina , politehnica , drept , agricultura , etc...- absolventi necesari cu mult mai mult societatii romanesti decat niste absolventi care ar merge sa lucreze pe niste nave straine, deci sa produca plusvaloare unor alte state... Doar pentru valuta pe care ar cheltui-o in tara

Ionut
20 februarie 2014
"Culetu"

Mai "Culetu", cred ca nu esti un neica nimeni. Esti o persoana foarte importanta care nu face nimic. De fapt pentru mata si Obama este un neica nimeni. Oamenii aia care s-au intalnit acolo erau toti niste responsabili din locurile in care activau. In ochii dumitale toti sunt neica nimeni? Pacat ca esti un Gica contra , si mai ales impotriva cui nu trebuie. De data asta ai facut un mare pipi impotriva vantului si te-ai udat cam tare. Poate te vei gandi in viitor si la bine si nu numai sa injuri pe oricine. Eu il respect foarte mult si pe dl. Chitac, Mihalcioiu, Lazar, Andrei, Urziceanu, Raicu. Ii cam cunosc si stiu care este activitatea lor. Dumneata nu ar trebui sa vorbesti in acest fel. Sper sa fii fericit ascuns in spatele acestui pseudonim "Culetu"

Ionescu Sorin
20 februarie 2014
Bravo domnule Mihalcioiu

Bravo domnule Mihalcioiu, bravo tuturor participantilor. Macar incercati sa faceti ceva. Statul asta nu misca nimic. Stiu ca nu este treaba sindicatului dar indirect, aveti dreptate, va atinge pe toti. Statul este inconstient dar asta este statul nostru deocamdata. Foarte multe natiuni multumesc marinarilor pentru treaba care o fac, astfel incat peste 90% din bunurile materiale sunt transportate pe mare. De cati navigatori? dupa BIMCO, sunt vreo 700.000 in toata lumea. Pai fata de 7 miliarde ce inseamna 7 sute de mii? Dar 90% din bunuri la nivel mondial....! O asa mana de oameni fac atatea pentru omenire, este un lucru maret si ar trebui sa le multumim si sa ii ajutam, nu sa lasam lucrurile asa cum sunt lasate in ziua de azi. Si ma intorc la cadeti, ca suntem lasati fara niciun ajutor. Si de aceea, si faptul ca se vorbeste mereu de noi, de problema noastra, este un mare lucru. Poate intr-o zi statul se va trezi, De aceea va spun la toti BRAVO domnilor ! Btravo domnule Tita Calin!

Cunoscator
20 februarie 2014
Pentru CLC si "Culetu"

Da, o fundatie cu parteneriat public -privat. Daca si statul este cel ce participa la infiintarea fundatiei si impreuna administreaza aceste fonduri, nu cred ca ar fi ceva extraordinar. Normal ca statul ar trebui sa finanteze acasta perioada de cadetie, pentru ca studentii de la medicina fac practica in spitalele statului si nu le ia nimeni bani pentru asta (asa ca dl Culetu nu stie nimic). La piloti scoala le asigura practica, numai la marina nu. Nici eu nu cred ca se va realiza treaba asta si nu ca nu se poate, ci pentru ca sunt unele personaje (nu toate)care mai bine baga banii in buzunar decat sa faca ceva pentru binele comunitatii. Sa speram totusi.

Costi Neacsu -Un marinar
20 februarie 2014
Cadetia

Dl. Tita Calin, esti un un adevarat roman si prieten cu marinarii. Eu spun "Jos palaria"

Nemo
20 februarie 2014
nicio sansa

Apreciez real efortul si capaciatea unor oameni de a se zbate dar cred ca nu sunt sanse. Inca oamenii sunt rai si din rautate uita sa se manifeste cu omenie, atitudine sociala si morala adecvata postului pe carte il ocupa. Asta e pacatul nostru, la romani. Asa ca puneti cruce domnilor de la sindicat ca nu aveti deocamdata parteneri de dialog. Vedeti-va de treburile dvs ca altfel va agitati degeaba. Incercati doar marea cu degetul....

Crew-ink
20 februarie 2014
Cadetia

Numai noi agentiile de crewing dam de mancare la marinari si ajutam cadetii. Ce mai vreti de la noi? Bani nu dam sa fie clar. Noua cine ne da? Nu trebuie sa luam spaga, nu tu un bilet de avion, ce naiba? Si acu sa mai si dam? Lasa ca afcem noi fundatia si dati voi, restul lumii bani, ca avem de unde si o sa avem noi grija de ei. Pai altfel cum?

Marinar
20 februarie 2014
meseria de marinar

Pentru cine nu stie, marinarii isi pot gasi loc de munca maine daca sunt : seriosi cinstiti bine pregatiti profesional Ce alta categorie socio-profesionala ar mai putea gasi oricand un loc de munca in tara ? Nimeni. Nimeni nu mai angajeaza. Si atunci, daca exista un angajator strain este cu atat mai bine, ca vin bani in tara pentru taxe si impozite , tva si alte asemenea. Ar trebui sa ne bucuram nu sa ne oripilam ca sunt niste oameni care isi pot gasi un job afara pe bani buni si care ii aduce in tara. Dar sunt fel si fel de handicapati care au o problema cu ei si care se tot pun pe injurat cum e nea culetu asta, doar pentru ca au o problema cu ei insisi, acolo adanc in suflet. Eu va doresc sa fiti mai buni si sa va insanatositi domnule culetu(cu c mic)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4547 secunde