€ 4.7607
£ 5.5053
$ 4.2327

Mai multe ştiri online:

Compania "Radionav" va fi desființată după 82 de ani de existență

Ştire online publicată Miercuri, 12 Septembrie 2018. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
Companiei Naționale de Radiocomunicații Navale „Radionav” i se apropie sfârșitul. Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor, activitatea, personalul și patrimoniul acesteia vor fi preluate de Autoritatea Navală Română.

Ministerul își motivează intenția astfel: „Radionav” nu mai înregistrează venituri proprii din anul 2017, întreaga sa activitate fiind susținută din alocații de la bugetul de stat. Din această cauză, managementul ei nu poate fi asigurat conform OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă. În plus, o parte dintre activitățile aferente Serviciului Public de Radiocomunicații Navale de Apel, Pericol și Salvare sunt parțial caduce, iar parțial sunt asigurate deja sau se pot presta de către Autoritatea Navală Română. Aceasta din urmă trăiește pe propriile picioare, având finanțarea integral asigurată din venituri proprii.

În anul 2017, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, Compania Națională de Radiocomunicații Navale „Radionav” a avut venituri de 5.926.994 lei (provenite de la bugetul statului, după cum afirmă Ministerul Transporturilor), și a cheltuit 5.917.914 de lei, în principal pentru plata salariilor celor 55 de angajați. În anul 2018, câștigul mediu lunar salarial prevăzut prin bugetul de venituri și cheltuieli este de 2.932,02 lei, pentru un număr mediu de 62 de angajați.

v v v

Constanța Radio, actuala Companie Națională de Comunicații pe Navale „Radionav”, emite din 1936, anul în care stația de radio-coastă de la poarta nr. 4 a portului Constanța, construită de englezi, pentru România, a fost pusă în funcțiune.

De-a lungul timpului, Constanța Radio a trecut prin mai multe transformări. În 1999, la inițiativa lui Traian Băsescu, ministru al Transporturilor la acea dată, a fost adoptată Ordonanța de Guvern nr. 17, privind constituirea, organizarea și funcționarea serviciului public de radiocomunicații navale de apel, pericol și salvare.

Prin Legea nr. 222 din 5 iunie 2009, Companiei Naționale „Radionav” i s-a încredințat, pentru alți 20 de ani, misiunea de a realiza respectivul serviciu public, pe care statul trebuie să-l susțină cu bani de la buget.

Nu este prima oară când existența companiei devine incertă. În august 2009, Radu Berceanu - ministrul Transporturilor de la acea vreme - a vrut să o desființeze.

Desigur, Ministerul Transporturilor și Guvernul României ar fi putut desființa „Radionav” fără probleme, dar nu și serviciul public de radiocomunicații navale de apel, pericol și salvare. Acesta din urmă a fost instituit pentru îndeplinirea angajamentelor ce îi revin României în conformitate cu convențiile internaționale la care este parte.

Acesta este motivul pentru care Ministerul Transporturilor se vede nevoit să îl încredințeze Autorității Navale Române. Aceasta va trebui să suporte cheltuielile suplimentare din veniturile proprii. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
luni, 15 aprilie Foto : ANUNȚ DE LA ANM. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni 2810 vizite, 0 comentarii ANUNȚ DE LA ANM. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Economie
sambata, 13 aprilie Foto : Care este viitorul profesiei de navigator? 1373 vizite, 0 comentarii Care este viitorul profesiei de navigator?
Cultură-Educație
sambata, 13 aprilie Foto : Semnal de alarmă. „Învățământul profesional este înțeles greșit de părinți!“ 1040 vizite, 0 comentarii Semnal de alarmă. „Învățământul profesional este înțeles greșit de părinți!“
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 1.0048 secunde