Compania COMCM a fost decapitată

2541
Compania COMCM a fost decapitată - 88cdf1833c546815c6b0c254eeff382b.jpg
SC "COMCM" SA este una dintre cele șapte companii de construcții desprinse, după 1990, din fostul TAGCL. Acționarul său majoritar este Societatea de Investiții Financiare Transilvania, care deține ceva mai mult de 56% din totalul acțiunilor.

Nu-i fum fără foc
Până de curând, despre "COMCM" se auzeau numai lucruri bune. Conducătorii și angajații își vedeau de treabă, compania făcea profit, în ciuda crizei și concurenței dure de pe piața construcțiilor și materialelor de construcții.
Brusc, s-a produs un eveniment care a atras atenția că la "COMCM" s-a întâmplat ceva grav, că lucrurile nu sunt așa cum par la prima vedere. Printr-un comunicat laconic, investitorii de pe piața de capital au fost informați că, în ședința din 18.02.2011, consiliul de administrație i-a încredințat interimatul funcției de director general inginerei Geta Nițu, iar economistei Daniela Antofe, interimatul funcției de director economic.
Atât, nici un cuvânt despre foștii titulari, directorul general Adrian Lăcusteanu și directorul economic Maricica Duma, nici despre motivul înlocuirii lor.
Dar dacă administrația a preferat să țină oala acoperită, unii dintre cei implicați într-un fel sau altul în viața companiei au început să dea "din casă".
Au apărut tot felul de zvonuri, că societatea ar fi fost fraudată. Cum fum fără foc nu iese, cotidianul "Cuget Liber" a solicitat punctul de vedere al acționarului majoritar. Pe data de 3 martie 2011, am transmis conducerii SIF Transilvania următorul mesaj:
"Potrivit informațiilor pe care le deținem la această oră, conducerea SC COMCM SA, din Constanța, a fost demisă de acționarul majoritar SIF Transilvania, în urma desco-peririi unor fraude.
Ar fi vorba de servicii de transport prestate de o firmă din Constanța, facturate fără să se specifice tipul mărfurilor transportate și cantitățile. Potrivit autodenunțului administrației firmei de transport, prețul facturat ar fi fost umflat cu știința conducerii COMCM, în scopul fraudării acestei societăți. În urma autodenunțului, SIF Transilvania nu numai că a demis conducerea COMCM, dar a dispus depunerea unei plângeri penale împotriva foștilor directori.
Pentru corecta informare a cititorilor ziarului "Cuget Liber", vă rugăm să ne confirmați dacă cele relatate mai sus sunt adevărate sau nu. De asemenea, vă rugăm să ne precizați care este valoarea prejudiciului și dacă s-a făcut plângere penală împotriva vreunuia dintre administratorii societății."

SIF Transilvania confirmă
Pe data 10 martie 2011, am primit următorul răspuns, semnat de dr. ec. Mihai Fercală, președinte - director general al SIF Transilvania: "Consiliul de administrație al SC COMCM SA Constanța a hotărât revocarea contractului de mandat al directorului general și suspendarea din funcție a directorului economic ca urmare a neîndeplinirii criteriilor de performanță stabilite pentru anul 2010, folosirea cu rea credință a bunurilor sau a creditului societății, cu posibile consecințe asupra integrității patrimoniale și financiare a acesteia.
Consiliul de administrație, împreună cu persoanele competente și abilitate din cadrul societății, va continua investigațiile pentru stabilirea dimensiunii efectelor economice ale faptelor de care sunt bănuiți foștii membri ai conducerii executive.
Pentru clarificarea situației, consiliul de administrație al SC COMCM SA Constanța a sesizat organele abilitate ale statului.
Consiliul de administrație al SC COMCM SA Constanța urmărește atent desfășurarea cercetărilor și va adopta măsurile necesare pentru apărarea intereselor societății și pentru apărarea integrității patrimoniale și financiare a acesteia." (n.r. - sublinierile ne aparțin)
Datele de bilanț publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice și informațiile aduse la cunoștința investitorilor de la BVB arată că, după un vârf al per-formanțelor în 2008, rezultatele companiei s-au înrăutățit dramatic, profitul ajungând la nivel de butic. Veniturile au evoluat astfel: 2007 - 50.930.317 lei, 2008 - 75.637.563 lei, 2009 - 48.554.911 lei. Profitul net a avut următoarea dinamică: 2007 - 7.524.569 lei, 2008 - 10.233.549 lei, 2009 - 200.873 lei, 2010 - 26.218 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 12 Martie 2011
Stire din Economie : Constanța prinde rădăcini
Pagina a fost generata in 1.881 secunde