"Comoara" din canalizarea Constanței

2425
3

Articole de la același autor

Pe mai multe artere rutiere ale municipiului Constanța, se execută, în aceste zile, lucrări de desfundare a rețelei de canalizare. Din conducta de pe strada Ștefan cel Mare, s-au extras zeci de tone de nisip și pământ; circa 1,5 tone la fiecare 10 metri liniari de conductă. 
În balastul extras din canalizarea acestei vechi artere comerciale a orașului, Ianoși Hajdu, din Satu Mare, șofer pe o vidanjă specială, a descoperit o adevărată comoară: monede din toate epocile - mahmudele care circulau pe timpul ocupației turcești, bani românești din 1924, 1930, din anii ´50 și ´60; obiecte de podoabă - lănțișoare, fragmente de brățări, cruciulițe, cercei; tacâmuri - furculițe, lingurițe, dintre care unele fabricate în 1910. Unele dintre obiecte par a fi din aur sau din argint, dar indiferent de metalul din care au fost confecționate, toate au valoare numismatică și de anticariat. 


Respectivele piese vorbesc despre istoria străzii Ștefan cel Mare, fostul centru comercial al orașului până în 1990. Ele arată că zona respectivă a fost cea mai circulată și mai bogată, întrucât în nicio altă conductă de canalizare din Constanța nu se mai găsesc atâtea monede și podoabe. 


Numărul mare al tacâmurilor găsite, unele fabricate între cele două războaie mondiale și lucrate cu rafinamentul specific acelor timpuri, ne spun că în casele de pe strada Ștefan cel Mare locuiau oameni bogați.



Comentează știrea

noni
25 noiembrie 2013
acum sunt doar tiganii

Acupatia tiganeasc adin acea zona, a distrus tot farmecul. Istoria nu se arunca la gunoi, dar au ajuns sa o faca acele gunoaie.

Uimitor
1 decembrie 2013
Fara Centru

Este incredibil dar un oras ca acesta nu are centru! Din pacate zona centrala Stefan cel Mare a ajuns un gunoi. In Constanta numai exista centru in intelesul modern, cu magazine, terase etc pt ca totul s-a concentrat in Mamaia si pt doua luni doar... iar Constantenii nu au unde sa se plimbe, sa admire vitrine, sa stea la terase cum au cei din alte orase mult mai sarace, ca Buzau, Tr. Severin si aproape toate celelate orase ale tarii!

aura
16 decembrie 2013
exagerati

Cum nu au unde sa se plimbe?City park si Maritimo nu-s bune?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2022 secunde