Comisia Europeană discută impactul etic și social al inteligenței artificiale

171
Comisia Europeană discută impactul etic și social al inteligenței artificiale - comisiaeuropeanainteligentaartif-1529425761.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a găzduit o reuniune la nivel înalt cu 12 reprezentanți ai unor organizații filosofice și neconfesionale din întreaga Europă. Subiectul discuțiilor a fost "Inteligența artificială: abordarea provocărilor etice și sociale".

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: "Societățile noastre se află în mijlocul unei revoluții digitale fără precedent care va avea un impact asupra tuturor locuitorilor planetei. Această revoluție aduce noi promisiuni, dar și noi riscuri de perturbări. Am observat recent că lumea digitală a evoluat mai rapid decât dezbaterile etice cu privire la conținutul care ar putea și ar trebui să fie permis online. Nu putem risca același lucru în ceea ce privește inteligența artificială și automatizarea. Trebuie să fim în măsură să controlăm această transformare și să ne asigurăm că ea este utilizată pentru a ne promova valorile și a ne apăra modelul social".

La rândul său, Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, a declarat: "De la asistență medicală mai bună până la transporturi mai sigure, beneficiile inteligenței artificiale sunt numeroase, iar Europa ar trebui să profite de ele. Odată cu creșterea investițiilor, elaborăm orientări etice pentru dezvoltarea inteligenței artificiale în serviciul binelui și al tuturor. Acest lucru necesită o dezbatere deschisă pe teme esențiale, cum ar fi importanța diversității și a echilibrului de gen în ceea ce privește inteligența artificială, astfel încât să se evite deciziile părtinitoare. Reuniunea de astăzi și înființarea recentă a Alianței europene în domeniul inteligenței artificiale contribuie la această dezbatere amplă".

Reuniunea la nivel înalt a oferit o ocazie de a aborda două aspecte importante legate de inteligența artificială. În primul rând, reuniunea a examinat impactul potențial al inteligenței artificiale asupra drepturilor fundamentale, în special în ceea ce privește viața privată, demnitatea, protecția consumatorilor și nediscriminarea. În al doilea rând, dimensiunea socială a inteligenței artificiale a fost abordată în special din perspectiva impactului acesteia asupra incluziunii sociale și asupra viitorului pieței forței de muncă.

Vicepreședintele Ansip i-a încurajat pe participanți să își continue angajamentul în acest sens, contribuind la inițiativele în curs ale Comisiei privind inteligența artificială, în special prin intermediul Alianței europene în domeniul inteligenței artificiale care a fost lansată săptămâna trecută. Alianța în domeniul inteligenței artificiale este o comunitate a părților interesate reunite în cadrul unui forum de discuții online cu scopul de a purta o discuție amplă și deschisă privind toate aspectele legate de dezvoltarea inteligenței artificiale și efectele acesteia.

Facilitarea dialogului între toate părțile interesate cu privire la modalitățile de promovare a inteligenței artificiale pentru a spori încrederea și adoptarea, precum și pentru a alimenta viitoarele dezbateri politice reprezintă un angajament asumat recent în cadrul G7 prin Viziunea comună de la Charlevoix pentru viitorul inteligenței artificiale. Acest dialog reprezintă totodată un element-cheie al abordării europene privind inteligența artificială și al declarației de cooperare în domeniul inteligenței artificiale, semnată de 28 de țări europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0522 secunde