Comerţul ambulant cu păsări, suspendat o lună în toată țara

418
Comerţul ambulant cu păsări, suspendat o lună în toată țara - unnamed2-1620479413.jpg

Articole recomandate

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a suspendat pentru o lună comerţul ambulant cu păsări şi activităţile comerciale cu păsări vii, comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, din cauza apariției unui focar de gripă aviară la o fermă de păsări din județul Mureș, relatează Digi24.


Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - Centrul Naţional de Combatere a bolilor - a decis vineri seara suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.


Măsurile se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, şi au fost adoptate în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat joi seara prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, ferma având un efectiv de 180.000 de capete.


La nivelul exploataţiei infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor. De asemenea, a fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, întreaga suprafaţă a fermei, precum şi utilajele şi mijloacele de transport vor fi dezinfectate, precizează ANSVSA.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1282 secunde