Comandanții de navă români își vor face auzită vocea în organizațiile internaționale

2188
Comandanții de navă români își vor face auzită vocea în organizațiile internaționale - comandantiidenavaromani1-1569179809.jpg

Articole de la același autor

De-a lungul timpului, navigatorii și-au constituit o serie de organizații profesionale (altele decât structurile sindicale), prin intermediul cărora își promovează interesele la nivel național și internațional. Printre acestea se numără: asociațiile comandanților de nave, asociațiile ofițerilor din shipping și cele ale femeilor din shipping.


Se pare că la nivelul comandanților de nave există cel mai puternic sentiment de solidaritate, de apartenență la o elită profesională, din acest motiv existând un mare număr de asociații naționale și organizații internaționale ale comandanților de nave. Printre cele mai importante structuri se numără: Asociația Comandanților de Navă Americani, Confederația Asociațiilor Comandanților de Navă Europeni (cu 15 asociații membre, din 13 țări), Federația Internațională a Asociațiilor Comandanților de Navă – IFSMA (cu 60 de asociații membre, care reprezintă interesele a 16.000 de comandanți de nave).


În ultimii 30 de ani, comandanții de nave din zona Mării Negre au început să își înființeze organizații similare, care rapid s-au afiliat la structurile internaționale. Iată, Asociația Comandanților de Navă din Odessa (Ucraina) a aderat la IFSMA în 1989, cea a comandanților de navă din Bulgaria s-a afiliat în 1994, iar cea a comandanților din Turcia a devenit membră în 2013. Rusia este membru al federației cu două asociații: cea a comandanților de navă din Murmansk (afiliată în 1989) și cea a comandanților de navă din Extremul Orient (afiliată în 1990).


O inițiativă istorică
Înființarea unei organizații profesionale a comandanților de navă din România a fost mult întârziată de crizele prin care a trecut flota maritimă comercială națională în anii ’90, care s-au soldat cu dispariția unui parc de 301 nave, cu un tonaj registru brut de 3.561.000 tone. Rămași fără flotă, navigatorii români au fost nevoiți să migreze pe piața internațională a shipping-ului, să se îmbarce pe nave străine. Organizarea navigatorilor români în asociații profesionale a fost împiedicată multă vreme din cauza dispersiei la zeci de companii de navigație străine și a numărului mic de contacte dintre ei. Dar odată cu dezvoltarea mijloacelor de comunicații și apariția rețelelor de socializare, aceste piedici au fost depășite. 


"În anul 2018, un grup de inițiativă condus de clc. Marius Țuțuianu, a înființat Asociația Comandanților de Navă, din România. Mi s-a părut o idee excelentă și, în calitatea de ambasador al Organizației Maritime Internaționale (IMO), am decis să sprijin, relațional și logistic, înființarea ei și afilierea la Federația Internațională a Asociațiilor Comandanților de Navă (International Federation of Shipmasters Asociations), purtând discuții cu conducerea acesteia. Aceasta este o organizație afiliată, la rândul ei, la IMO. Este una dintre organizațiile neguvernamentale cu o voce puternică la nivel mondial, care se implică în elaborarea standardelor și convențiilor internaționale ale IMO. Începând chiar din acest an, asociația din România va deveni membru al federației. Pe data de 26 septembrie 2019 va avea loc o întâlnire internațională la care va participa și conducerea asociației din țara noastră. Constituirea acestei asociații românești reprezintă un mare avantaj pentru profesia de ofițer de marină și pentru cea de comandant de navă", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", dr. ing. Ovidiu Sorin Cupșa - directorul Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV.


Prima adunare generală a comandanților de navă
Asociația Comandanților de Navă din România este o organizație neguvernamentală, non-profit, apolitică și independentă, înființată pe data de 6 decembrie 2018, cu scopul reprezentării intereselor comandanților romani, în țară și în străinătate. Obiectivul principal al asociației este: "îmbunătățirea situației comandanților români și integrarea lor socială și profesională .
Membrii fondatori ai asociației sunt: 


- președintele Marius-Cristian Tuțuianu, deținător al brevetului de comandant din anul 2015, absolvent al Universității Maritime din Constanța (2006), cu un masterat în legislația maritimă (2012) și altul în managementul maritim și portuar (2010);
- vicepreședintele Lucian Murariu, cu brevet de comandant din 2013, absolvent al UMC (2006);
- Cătălin Ștefan Luca, cu brevet de comandant din anul 2018, expert consultant 1A al CERONAV din anul 2014, absolvent al UMC (2008). 


Pe data de 11 octombrie 2019, la Constanța, va avea loc prima adunare generală a asociației, a precizat Ovidiu. Cupșa.
Potrivit Autorității Navale Române, în evidențele instituției erau înregistrați 45.108 de navigatori cu documente valabile la data de 30 iulie 2019. Corpul celor 8.669  de ofițeri maritimi de nivel managerial cuprinde 2.403 comandanți de nave.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.477 secunde