Colegiul Nautic Român intră pe piața offshore a Constanței

641
2

Articole de la același autor

Începând cu data de 3 de-cembrie 2014, Colegiul Nautic Român a pus în funcțiune, în Constanța, DP & Offshore Centre - centrul de instruire pentru navigatori în domeniul pozițio-nării dinamice. La nivel mondial sunt acreditate doar 70 de astfel de centre de instruire.


Stelian Cojocaru, președintele Colegiului Nautic Român, a precizat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că "DP & Offshore Centre a funcționat mai întâi în București (începând din data de 2 septembrie 2013), dar a fost necesar să se reconsidere poziția sa geografică, din motive de piață. Pe de o parte, cei mai mulți navigatori sunt în județul Constanța, iar pe de altă parte, navigatorii din Turcia și Bulgaria preferă să se pre-gătească la Constanța.


Până în prezent, DP & Offshore Centre a pregătit 400 de navigatori cu brevet din România, Bulgaria, Turcia, Rusia, Italia, Belgia, Olanda, Franța, Spania și Peru." Cursul este acreditat de "The Nautical Institute", din Londra. Instruirea se realizează pe un simulator dynamic position (DP). Acesta permite simularea navigației în sistem dynamic position, pentru navele care aprovizionează platformele petroliere și pentru cele ce poziționează cabluri și conducte submarine, dar și simularea navigației clasice, pe diverse tipuri de nave, în diferite condiții atmosferice. Cursul cuprinde două module (de bază și pentru avansați). Începând din 2015, fiecare modul va avea durata de 5 zile și va costa 1.000 de euro, de cursant. 


Referindu-se la șansele de angajare în sectorul offshore, Stelian Cojocaru a afirmat că relația dintre cerere și ofertă a fost dintot-deauna greu de evaluat. "Cu toate acestea, numărul celor ce se îndreaptă spre această zonă de piață a muncii este tot mai mare, deoarece câștigurile sunt de trei - patru ori mai mari decât pe navele comerciale." 


"Constanța avea nevoie de un centru de pregătire DP & Offshore - a declarat clc. Ion Calenic, directorul agenției de crewing Fair Sprit Shipping. Partenerii noștri străini Bourbon Offshore Greenmar, dar mai ales Tidewater Marine International sunt foarte inte-resați de acest segment de pregătire. Co-legiul Nautic Român ar trebui să vină la Constanța și cu cursurile pentru segmentul tehnic al offshore, pentru ofițeri mecanici, șefi mecanici și ofițeri electricieni, pentru că solicitările sunt foarte multe. Trebuie ținut cont și de faptul că, din 2016 - 2017, întregul personal de la bordul navelor offshore va trebui să aibă cursuri DP management. 


Paleta de cursuri offshore este foarte mare. Unele dintre ele, navigatorii români sunt nevoiți să le facă la Dubai ori Singapore. Colegiul Nautic Român ar trebui să ia în calcul creșterea ofertei de cursuri offshore. Este un moment favorabil, dat fiind perspectiva exploatării rezervelor de petrol și gaze din Marea Neagră. Am constatat că foarte mulți ofițeri tineri, imediat după obținerea brevetului, se îndreaptă spre sectorul offshore. Din păcate, solicitările sunt mai mari decât capacitatea industriei de a absorbi forța de muncă. La acest moment, sunt peste 100 de tineri ofițeri români care au absolvit cursurile DP în țară și străinătate, dar care nu au unde să facă stagiul de practică obligatoriu, de 30 de zile, dintre cursul DP de bază și cel pentru avansați. La toate întâlnirile cu partenerii noștri externi, le solicităm programe de practică pentru tinerii ofițeri."


Investiția de la DP & Offshore Centre s-a ridicat la aproximativ 250.000 euro și constă în echipamente performante, amenajări și suporturile de curs. Începând de ieri, a fost instalată prima consolă din România pentru cursul High voltaje, dedicat ofițerilor electricieni, care va fi inaugurat în ianuarie 2014.


Comentează știrea

xxl
11 decembrie 2014
Tzeapa!

Tzeapa mare cu acest CN, absolventii lui sunt varza, nu-I prea angajeaza nimeni. Acest centru scoate la fel multi absolventi, care platesc taxe mari si nu au loc de munca pentru ca nu sunt locuri libere. Asa ca CN vinde doar iluzii....

unu'
11 decembrie 2014
of...

nu scotea umc destule tute anual...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0325 secunde