Coaliția pentru Dezvoltarea României: Cheltuielile publice cu pensiile se vor dubla până în 2021

311
Coaliția pentru Dezvoltarea României: Cheltuielile publice cu pensiile se vor dubla până în 2021 - cdrpensii-1545067131.jpg

Articole de la același autor

Proiectul noii Legi a pensiilor, care aproape dublează cheltuielile publice cu pensiile până în 2021, respectiv le crește cu peste 130% până în 2022, nu este sustenabil, întrucât acesta nu vine însoțit de măsuri de creștere a veniturilor publice, avertizează Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), într-un comunicat de presă transmis ieri.

"CDR încurajează realizarea de politici publice care corectează inechități acumulate la nivel sistemic atât timp cât acestea nu produc dezechilibre macroeconomice, și pentru care există resurse financiare. Considerăm, de asemenea, că toți românii au dreptul la o pensie decentă, însă la fel de important este să existe un echilibru între pensii și investiții orientate spre dezvoltare și viitor: educație de calitate, servicii de sănătate publică adecvate, infrastructura și investiții în cercetare. Doar în acest fel nivelul de trai al românilor are potențial să crească într-un mod sănătos, iar economia țării să se dezvolte pe toate palierele. Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia se estimează dublarea cheltuielilor României cu pensiile publice în plată este, cu certitudine, o mare provocare, pentru finanțele publice ale țării noastre, nefiind însoțit de măsuri de creștere a veniturilor publice", precizează Coaliția.

CDR notează că noua Lege a pensiilor va genera o povară suplimentară de aproximativ 6,6% din PIB estimat pentru 2022, care se adaugă proiecției optimiste de deficit bugetar anual de 3%.

"Conform propriilor estimări ale Guvernului, creșterile asumate vor reprezenta pentru România un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro începând din 2022. Astfel, din 2022 și în anii ce vor urma, presupunând chiar și o creștere nominală anuală optimistă de 8% a produsului intern brut pentru perioada 2018 - 2022, noua lege va genera o povară suplimentară de aproximativ 6,6% din PIB estimat pentru 2022, care se adaugă proiecției optimiste de deficit bugetar anual de 3%. Comparând, în 2017 plățile de pensii de stat au reprezentat aproximativ 6,7% din PIB, în timp ce cheltuielile alocate educației au fost de 2,9% din PIB, iar cheltuielile cu sistemul public de sănătate au fost de 4% din PIB", susțin reprezentanții CDR.

În viziunea membrilor CDR, datoria implicită a sistemului public de pensii în România era de aproximativ 275 miliarde de euro, adică de peste patru ori mai mare decât datoria publică a României la acel moment.

Deficitul bugetar se va înrăutăți

Specialiștii de la CDR consideră, totodată, că majorările de beneficii la pensionare, fără a fi însoțite de măsuri compensatorii, vor duce la înrăutățirea semnificativă a situației deficitului bugetar, slăbind finanțele publice.

Pe de altă parte, CDR menționează că există un dezechilibru semnificativ între pensiile primite de peste cinci milioane de români, finanțate prin contribuții și bazate pe principiul contributivității, și pensiile speciale, primite de peste 150.000 de români.

"Pensiile speciale sunt mult mai generoase, acordate în condiții semnificativ mai favorabile, la vârste de pensionare mai reduse și nu urmăresc principiul contributivității. Conform Consiliului Fiscal și INS, la finalul anului 2017 pensiile speciale erau, în medie, de 3,5 ori mai mari decât pensiile de stat (...) sistemul de pensii trebuie să fie echitabil față de toți românii, fără dezechilibre majore între categorii diferite de pensionari, și orice reformă a sistemului de pensii ar trebui să aibă ca scop diminuarea inechităților sociale între categorii diferite de pensionari. CDR este preocupată de veniturile pe termen lung al populației, cu impact predictibil în stabilitatea demografică a țării, mai ales într-un context tensionat atât din punct de vedere al evoluției demografice, cât și al pieței muncii. CDR recomandă o abordare mai rezonabilă și realistă și, totodată, menținerea stabilității legislative în sectorul pensiilor și protejarea viabilității generale a sistemului", reiese din comunicatul Coaliției pentru Dezvoltarea României.

CDR este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește 45 de organizații și membri asociați. Coaliția reprezintă peste 54.000 de companii care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă și peste 50% din PIB.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 09 Octombrie 2018
Stire din Social : Toate pensiile vor fi virate pe card
Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
Stire din Social : Când pot fi recalculate pensiile
Marţi, 11 Septembrie 2018
Stire din Social : Pensiile militarilor vor fi "recalibrate"
Pagina a fost generata in 0.5742 secunde