Clubul Fermierilor Români, dezamăgiți de Legea vânzării motorinei

182
Clubul Fermierilor Români, dezamăgiți de Legea vânzării motorinei - clubulfermierilor-1599235171.jpg

Articole recomandate

Reprezentanții Clubului Fermierilor Români se declară dezamăgiți de votul favorabil din 2 septembrie din Camera Deputaților privind modificarea legii de reglementare a procesului de vânzare a motorinei, care modifică Codul Fiscal și impune obligația pentru intermediarii de carburanți să aibă depozite speciale.

Potrivit unui comunicat, adoptarea proiectului de lege care completează articolul 435 din Legea 227/2015 privind procesul de vânzare a motorinei are impact negativ în activitatea operatorilor economici de pe această piață și, în mod deosebit, asupra fermierilor care se aprovizionează cu motorină de la acești comercianți.

"Prin adoptarea acestui proiect legislativ, sunt eliminate din piață peste 980 de companii care asigură revânzarea de produse petroliere și care își desfășoară activitatea la nivel național. Agricultura va fi puternic afectată de această lege, cu impact imediat asupra campaniei agricole de toamnă, în condițiile în care fermierii depind de livrările de motorină pentru derularea lucrărilor agricole specifice acestei perioade", se menționează în comunicat.

Astfel, reprezentanții Clubului Fermierilor Români semnalează implicațiile negative pentru fermieri, precum: creșterea prețului motorinei, prin reducerea competiției pe piață (cvasi-dispariția pieței revânzătorilor), rămânând doar cei șase operatori/producători naționali, precum și imposibilitatea livrării motorinei conform cererilor fermierilor datorită capacităților logistice limitate, într-o perioadă critică de desfășurare a lucrărilor agricole.

Pe lista cu implicații negative pentru fermieri este menționată reducerea perioadei de creditare pentru achiziția motorinei. Astfel, furnizorii rămași vor livra numai în baza rapoartelor Coface, care nu se utilizează în cazul companiilor mici (societăți în nume colectiv, PFA-uri).

De asemenea, reprezentanții Clubului Fermierilor Români au precizat pe lista cu implicații negative și neplata datoriilor către revânzători în condițiile în care fermierii nu mai primesc motorină. Aceștia menționează că motorina livrată în campania agricolă de toamnă poate fi plătită în primăvara anului 2021.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3823 secunde