Clienții nu vor mai putea fi escrocați cu contracte comerciale abuzive

530
1
Clienții nu vor mai putea fi escrocați cu contracte comerciale abuzive - clientii-1402669551.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 13 iunie, a intrat în vigoare OUG nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii (persoane fizice sau juridice, publice sau private). Actul normativ este o transpunere a legislației europene care reglementează aceste raporturi și se aplică oricărui contract încheiat între un profesionist și un consumator (inclusiv contractelor de furnizare a unor servicii de comunicații electronice destinate publicului, servicii de acces și conectare la rețele publice de comunicații electronice, contractelor de furnizare a apei, gazelor naturale, energiei electrice sau termice).

De acum înainte, băncile și celelalte instituții financiare, furnizorii din comerțul electronic, precum și cei de energie electrică vor fi nevoiți să renunțe la practicile abuzive în raporturile cu clienții.

Iată câteva din prevederile OUG nr. 34/2014:

Înainte ca un contract să producă efecte obligatorii asupra consumatorului, profesionistul trebuie să îi furnizeze acestuia următoarele informații în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles:

- principalele caracteristici ale produselor sau serviciilor;

- identitatea profesionistului (incluzând denumirea și datele de contact);

- prețul total al produselor sau serviciilor (cu toate taxele incluse și, după caz, toate costurile suplimentare de transport, de livrare sau poștale);

- modalitățile de plată, livrare și executare;

- condițiile privind serviciile post-vânzare și garanțiile comerciale;

- durata de valabilitate a contractului;

- unde este cazul, funcționalitatea, inclusiv aplicarea unor măsuri tehnice de protecție pentru conținuturile digitale;

- despăgubirile aplicabile și procedura de acordare a acestora în cazul nerespectării nivelurilor de calitate convenite și a celorlalte clauze contractuale;

- opțiunea consumatorului de a se include sau de a nu se include datele sale cu caracter personal în baze de date.

În cazul unui litigiu, profesionistului îi revine sarcina să facă proba că a îndeplinit cerințele în materie de informare.

Cerințele de informare pentru contractele la distanță și cele în afara spațiilor comerciale diferă, fiind adaptate la specificul acestora.

Actul normativ reglementează dreptul consumatorului de a se retrage dintr-un contract. Spre exemplu, în cazul unui contract la distanță sau în afara spațiilor comerciale, beneficiază de o perioadă de 14 zile pentru a se retrage, fără a fi nevoit să-și justifice decizia și fără a suporta alte costuri.

Potrivit noii reglementări, li se interzice profesioniștilor să perceapă de la consumatori comisioane aferente utilizării unui anumit mijloc de plată, care depășesc costul suportat de profesionist pentru utilizarea unor astfel de modalități de plată. Este cazul utilizării comisioanelor pentru plata pe card.

În cazul contractelor în care profesionistul livrează produsele către consumator, riscul de pierdere sau de deteriorare a produselor este transferat consumatorului doar în momentul în care acesta intră în posesia fizică a produselor.

Înainte ca un consumator să încheie un contract sau să accepte o ofertă, profesionistul trebuie

să-i solicite consimțământul explicit cu privire la orice plată suplimentară față de prețul stabilit anterior. În cazul în care nu a obținut consimțământul expres al consumatorului, însă l-a dedus, consumatorul poate pretinde rambursarea acestei plăți.

Consumatorul este scutit de obligația de plată în caz de furnizare nesolicitată de produse, apă, gaze naturale, electricitate, energie termică, conținut digital sau de servicii.

Comentează știrea

For Sale Womens Air Jordan 7 Embroidery White Black Blue Basketb
20 iunie 2014
For Sale Womens Air Jordan 7 Embroidery White Black Blue Basketb

100% Hight Quality Fast Shipping Nike Air Foamposite Pro Black B Hight Quality Hot Deal Womens Air Jordan 13 White Pink For Sale Air Jordan 3 Retro White Fire Red Yellow Cement New Sty Outlet Nike Air Max Lebron 10 PS China Fire Lion New Arrival Air Jordan 4 Retro Mars Blackmon (White Varsity Red Black) Exact New Arrival 2014 Discount 2012 New Packaging Air Jordan 10 Steal Exactly Fit 308497-603 Womens Air Jordan IV Fire Red Nubuck 4 Sa Nike Womens Air Jordans 3 Cement Grey Black Red Hight Quality Du 2014 Hot Nike Lebron 10 (X) Gold Red Hot Womens Air Jordan 13 GS Black Pink White Exactly Fit Womens Air Jordan 13 Retro Flints Durable Top Quality Shoes 130690-125 Air Jordan 12 Retro Taxi White/Black-Taxi Hot D Basketball Shoes Best Womens Air Jordan 5 Suede Grey Dark Navy B New Nike Air Foamposite One White-Black Camo Discount Buy Air Jordan 13 Inside with fluff Burgundy Black Real Nike Air Foamposite One Orange Black Newest Top Quality For Sale Womens Air Jordan 7 Embroidery White Black Blue Basketb http://cheapjordans.actis-datta.com/nike-air-max-97-hyperfuse-mens-uk-sale-redwhite-p-543.html

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.377 secunde