Circa 270.000 de clienți ai băncilor au solicitat suspendarea ratelor

317
Circa 270.000 de clienți ai băncilor au solicitat suspendarea ratelor - circa270000declientiaibancilorau-1587900892.jpg

Articole de la același autor

Cine se aștepta la o avalanșă de solicitări de suspendare a plății ratelor bancare s-a înșelat. Potrivit Asociației Române a Băncilor, până la această dată, au depus solicitări circa 260.000 persoane fizice și aproximativ 10.000 de companii.

Sumele datorate de acești clienți reprezintă 17% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice și sub 10% din totalul împrumuturilor luate de persoanele juridice.

O altă veste bună este că băncile au soluționat deja peste 65% din solicitări, restul fiind în curs de procesare.

După cum se știe, clienții ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de criza economică generată de pandemia Covid-19 pot beneficia de suspendarea obligației de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditului în baza OUG 37/2020. Solicitările de suspendare la plata creditelor pot fi transmise în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG 37/2020. Termenul limită de transmitere a solicitărilor este la jumătatea lunii mai.

În cazul în care banca a aprobat solicitarea debitorului, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către client a solicitării de suspendare către bancă.

În mod voluntar și proactiv, instituțiile de credit s-au mobilizat și au comunicat soluțiile disponibile, la cerere, pentru clienții persoane fizice și companii care întâmpină dificultăți financiare generate de evoluția pandemiei.

"Considerăm că măsurile de amânare la plată trebuie să se aplice doar debitorilor care înregistrează dificultăți financiare ca urmare a pandemiei Covid-19, astfel încât aplicarea acestora să nu conducă la afectarea lichidității și solvabilității sistemului bancar.

Constituirea de provizioane și pierderile băncilor vor avea un impact negativ asupra capitalurilor proprii ale instituțiilor de credit, reducând astfel capacitatea acestora de a continua să-și sprijine clienții aflați în dificultate reală în următorii ani, în cazul unei recesiuni prelungite.

Apreciem că se impune responsabilizarea suplimentară a factorilor decizionali în susținerea mediului de afaceri și a consumatorilor, fără afectarea stabilității industriei bancare, astfel încât sistemul bancar să poată să răspundă adecvat nevoilor clienților care întâmpină dificultăți din cauza pandemiei de coronavirus și să asigure necesarul de finanțare la nivelul întregii economii", atenționează Asociația Română a Băncilor.

XXX

Cu puțin înainte de debutul epidemiei de coronavirus în țara noastră, pe data de 29 februarie 2020, volumul creditelor acordate de instituțiile financiar-bancare din România era de 273,475 miliarde de lei echivalent. Dintre acestea, doar 2,53% (respectiv 6,918 miliarde de lei echivalent) erau credite restante. Populația deținea 53,88% din totalul împrumuturilor acordate, iar agenții economici, 43,76%.

În județul Constanța, volumul creditării depășea 10,613 miliarde de lei echivalent, din care creditele restante însumau 2,67% (respectiv 283,5 milioane de lei. 56,18% din totalul împrumuturilor erau în contul populației, iar 43,57%, în cel al agenților economici. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6139 secunde