Cine vine să măture după Guvernul Dăncilă?

288
Cine vine să măture după Guvernul Dăncilă? - cinevinesamaturedupaguvernuldanc-1570823853.jpg

Articole de la același autor

La o zi de la succesul moțiunii de cenzură, demiterea Guvernului Dăncilă ar putea părea floare la ureche, deși lucrurile nu au stat așa. Dar greul pentru forțele de opoziție de abia acum începe. 


Cei ce vor lua în mâini frâiele guvernării vor trebui să gestioneze problemele ce decurg din uriașul deficit bugetar, lăsat moștenire de social-democrați la pachet cu imensa datorie publică aferentă. 


21,9 miliarde de lei - atât este gaura din visteria țării, rămasă de pe urma Vioricăi Dăncilă & Co., plus o datorie externă de 107,611 miliarde de euro. 


Peste doar câteva zile trebuie achitate pensiile, ajutoarele sociale și salariile bugetarilor. Deja, primarii au început să se plângă că nu mai sunt bani pentru plata lefurilor din administrația locală. Ce să mai vorbim de sumedenia facturilor ce stau la coadă, așteptând să fie achitate! 
Într-un cuvânt: e de jale! 
Stimați cititori, oricine ar prelua frâiele puterii guvernamentale nu va putea face minuni peste noapte. Va fi nevoit să apeleze, în continuare, la împrumuturile de la populație, băncile românești și de pe piața externă, pentru ca statul să-și respecte obligațiile de plată. 


În același timp, viitorul guvern va trebui să gândească și să pună în aplicare o strategie de stopare a risipei de bani publici, de încetare a cheltuielilor ineficiente, inutile și imorale. 


Structura, dimensiunea și funcționarea aparatului de stat trebuie regândite. Acest lucru este spus de ani de zile de mai toate partidele, dar nimeni n-a făcut nimic în această direcție. Dimpotrivă, Guvernul Dăncilă a inventat ministere, instituții, structuri și dregătorii noi, în interesul propriului partid. 


Așa se face că, în prezent, există numeroase organisme (agenții guvernamentale, autorități, comisii și comitete), mari consumatoare de fonduri publice, care nu își justifică prin nimic existența, misiunea și vocația lor istorică fiind să pună tălpi, piedici și frâne bunului mers al mecanismului statal.


Viitorul guvern va trebui să pună capăt parazitismului social pe bani publici. Acum este momentul să înceteze practica ajutoarelor sociale pentru zecile sau sutele de mii de asistați social apți de muncă. Este nevoie ca instituțiile de stat să fie curățate de sinecuriștii cu carnete de partid în buzunar, de cei ce mimează munca. Va trebui pus capăt și AGA-maniei. În prezent, adunările generale și consiliile de administrație ale instituțiilor și companiilor de stat sunt supradimensionate și parazitate de oamenii Partidului, plasați acolo să nu facă nimic, dar să câștige și ei un ban. 


De ani de zile se tot discută că activitatea tuturor instituțiile statului, de la Poliție și Jandarmerie până la ANAF și direcțiile sanitare, trebuie reorganizată pe criterii de eficiență în îndeplinirea rolului lor public. Acum ar putea fi momentul să înceapă acest amplu proces. Eliminarea activităților și hârtiilor inutile, reducerea piramidei ierarhice, renunțarea la posturile de conducere generatoare de cheltuieli fără rost vor aduce un plus de eficiență și economii bugetare.  


La rândul său, mediul de afaceri se așteaptă ca viitoarea guvernare să ia măsuri urgente pentru eliminarea actelor normative antieconomice adoptate de Guvernul Dăncilă. Am în vedere mai ales catastrofala OUG 114 din decembrie 2018, care a afectat grav moneda națională, piața de capital, piața bancară și a provocat scumpiri în sectorul energetic, în telecomunicații și, indirect, în întreaga economie.


Pentru un guvern de tranziție, care nu va dispune de susținerea unei majorități parlamentare, misiunea va fi extrem de grea. Ar putea fi un act de sacrificare a viitorului politic al celor ce și-o asumă. Oare cine va avea cutezanța să măture după Guvernul Dăncilă?


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3244 secunde