Cine îi ajută pe navigatorii români să se înscrie în programul de vaccinare anticovid?

2373

Articole de la același autor

Demersurile întreprinse de Sindicatul Liber al Navigatorilor, Asociația Națională a Societăţilor de Crewing din România și Autoritatea Navală Română, cu sprijinul Prefecturii Constanța, au dat rezultate. Iată, în ședința din data de 20 ianuarie 2021, Guvernul a decis ca personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii de pe platformele marine și cei de pe unitățile mobile din domeniul petrolier să fie cuprinși în etapa a doua a programului naţional de vaccinare anticoronavirus.

Navigatorii se vor putea înscrie în vederea programării pentru vaccin doar prin intermediul unei persoane juridice, respectiv angajatori (companii de navigație maritimă sau fluvială și companii de crewing) și sindicate profesionale. Firesc ar fi ca și Autoritatea Navală Română să se implice în acest efort. Având în vedere faptul că de pe urma navigatorilor câștigă foarte mulți bani, instituția ar trebui să dea dovadă de responsabilitate socială și să-i ajute.



Responsabilitatea agențiilor de crewing


La 30 iulie 2019, în evidențele Autorității Navale Române (ANR) erau înregistrați 45.108 de navigatori cu documente valabile la acea dată. Din total, 68,47%, respectiv 30.885 de navigatori erau atestați pentru sectorul maritim, iar 31,53%, adică 14.223 de navigatori, pentru cel fluvial.

Sunt convins că marea majoritate a lupilor de mare doresc să se vaccineze, nu doar pentru a se proteja pe ei și familiile lor, ci și pentru faptul că o va impune piața muncii. Nu peste mult timp, companiile de navigație vor condiționa angajarea de prezentarea dovezii vaccinării. Astfel, vor evita cheltuielile foarte mari impuse de carantinarea echipajelor înainte și după ambarcare.

La data de 29 septembrie 2020, erau autorizate de către ANR un număr de 113 agenții de crewing - firme care plasează navigatorii pe piața națională și internațională a shipping-ului. Aceste societăți au datoria de a contacta navigatorii din baza lor de date și de a-i înscrie, pe cei ce doresc, în programul de vaccinare.

Profesorul univ. dr. inginer Haralambie Beizadea, directorul companiei de crewing Arpinav, a declarat pentru cotidianul „Cuget Liber”, că agenția se va implica în mod direct în susținerea campaniei de vaccinare în rândul navigatorilor din baza sa de date.

Stimați cititori, este greu de crezut că toate cele 113 societăți de crewing vor face acest efort. De-a lungul anilor s-a putut constata că numărul celor ce dau dovadă de responsabilitate față de navigatori este foarte mic.

SLN își oferă serviciile

Primul care a anunțat că se implică în campania de vaccinare voluntară a personalului navigant este Sindicatul Liber al Navigatorilor. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook următorul anunț:

„Pentru navigatorii membri de sindicat care doresc să se vaccineze împotriva Covid-19 și care nu colaborează cu o agenție, companie din România, SLN se pune la dispoziția acestora, în vederea înregistrării pe platformă. In acest scop, ei trebuie să trimită, pe numărul dedicat de WhatsApp 0743577635, textul . Vor primi un răspuns automat, cu procedura ce trebuie urmată și documentele necesare. Programul de lucru pentru această activitate este de luni până vineri, între orele 8.00 și18.00.”

Apelul ICS

Între timp, Camera Internațională de Transport Maritim (ICS) a lansat un apel către guvernele lumii, cerându-le să le acorde navigatorilor statutul de „lucrători cheie” și să le acorde prioritate la vaccinare. În acest fel se va pune capăt crizei schimburilor de echipaje.

La această oră, există cazuri de marinari care sunt blocați de aproape doi ani pe mare. Din cauza restricțiilor impuse de statele lumii pe timpul pandemiei, sute de mii de navigatori au fost forțați să rămână la bordul navelor cu mult peste perioada de contract, fiindu-le interzis chiar și accesul la asistență medicală.



Singapore - un exemplu mondial


Statul Singapore, a cărui economie se bazează aproape în întregime pe industria maritimă a început vaccinarea a peste 10.000 navigatori. Acțiunea urmează să fie finalizată până la sfârșitul lunii ianuarie 2021. Singapore a devenit, astfel, una dintre primele națiuni care a acordat prioritate vaccinării anticovid a personalului din sectorul maritim.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4169 secunde