Chirie sau rată la propria casă? Ce este acum mai avantajos pentru constănțeni

917
3
Chirie sau rată la propria casă? Ce este acum mai avantajos pentru constănțeni - cheieurobani1-1358870254.jpg
"Chirie sau rată la casă?", aceasta este întrebarea la care vor să găsească răspuns majoritatea constănțenilor care sunt în căutarea unei locuințe. Ambele variante au avantaje și dezavantaje, iar variabilele în funcție de care se face până la urmă alegerea sunt multiple. Totuși, la această oră lucrurile par să fie diferite față de acum câțiva ani. În perioada de boom imobiliar, când prețurile la apartamente erau duble, chiria părea mult mai tentantă în special pentru cei care nu puteau sau pur și simplu nu doreau să se îndatoreze pentru toată viața cu niște sume deloc de neglijat. Iar constănțenii care n-au făcut lucrul acesta în urmă cu patru - cinci ani se pot considera, datorită ieftinirii puternice a caselor, norocoși. Din păcate, pe de altă parte, în acești ultimi ani numărul doritorilor care s-au mai calificat pentru un credit a scăzut simțitor. 


Dar iată totuși ce costuri ar avea o familie (se iau în considerare persoanele cu venituri medii, fără alte datorii, și care astfel ar obține un scoring bun, și automat un credit) cu un credit luat pe 30 de ani, prin Prima Casă (cu o dobândă anuală efectivă de doar 4,53%), sau cu chirie, pentru aceeași perioadă. Așadar, la un credit de 35.000 de euro, atât cât costă un apartament acceptabil ca suprafață, poziționare, vechime, rata este de puțin peste 170 de euro/lună (termen de rambursare maxim, de 30 de ani). Suma totală care se va achita, după acești 30 de ani ajunge, așadar, la peste 63.000 de euro.

În urmă cu patru ani (atunci când s-a dat startul Programului Prima Casă), apar-tamentul care acum ar costa în jur de 35.000 de euro era cel puțin 55.000 de euro, prin urmare la acel moment se vorbea despre rate lunare de 270 de euro, în consecință aproape 100.000 de euro achitați după 30 de ani. Făcând strict comparație între aceste cifre, acum un credit imobiliar prin Prima Casă (care se bucură și de o dobândă anuală efectivă mai mică cu aproape trei procente decât în cazul celorlalte credite imobiliare) ne ajunge la costuri mult mai mici și practic chiria nu mai reprezintă "varianta mai ieftină", așa cum a fost în perioada de boom imobiliar, ci din contră. În plus, merită menționat că, pe lângă ieftinirea locuințelor, și dobânzile la creditele imobiliare, inclusiv la cele prin Prima Casă, au scăzut în ultimii ani.

Revenind la chirie, pentru un apartament care la vânzare este la prețul de 35.000 de euro, în puține cazuri aceasta coboară acum sub 200 de euro. Așadar, la un scurt calcul, în 30 de ani (considerând prin absurd că ar rămâne la același nivel), pe chirie s-ar achita în total nu mai puțin de 72.000 de euro. Suma este cu 9.000 de euro mai mare decât pentru creditul prin Prima Casă, iar în plus, câștigul principal este acela că locuința devine 100% proprietate personală. Din păcate, lucrurile nu stau atât de simplu, sau mai bine spus nu stau atât de simplu pentru cei care nu ajung la un venit lunar de măcar 2.000 de lei. În plus, cei cu contracte determinate sau cu alte credite în derulare nici nu trebuie să se gândească la o posibilă finanțare. 


Comentează știrea

admirator
23 ianuarie 2013
mai trebuie

si acontarea... Asa e la noi. Cand oamenii au bani, se scumpesc casele si creditele. Cand nu au, se ieftinesc (degeaba)....... (Cred ca suntem singura tara crestina in care de Craciun si Pasti se scumpesc produsele, pentru ca toata lumea este obligata sa cumpere... )

$$
23 ianuarie 2013
Conditia nr. 1

Daca doresti sa-ti iei un credit de la o banca ,in primul rand trebuie sa demonstrezi bancii ca nu ai nevoie de credit.

x
23 ianuarie 2013
xx

Ce socoteala de cacat !! In primul rand, ai nevoie de bani de acte, de avans, etc, etc...cel putin 5000 eur...La credite pot creste dobanzile, la chirie pot creste pretentiile ...deci tot aia e... totul se rezuma la ce vrei cu adevarat, dar sa-mi spui ca dai pe chirie 9000 eur in plus e aberant si la final NU RAMAI CU NIMIC daca stai in chirie...AM SI APARTAMENT LUAT CU PRIMA CASA SI UN APARTAMENT INCHIRIAT !! DECI STIU CE VORBESC.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4039 secunde