Certificatul energetic, calul troian al birocraţiei româneşti

477
Certificatul energetic, calul troian al birocraţiei româneşti - fondcertificatulenergetic-1605208895.jpg

Articole de la același autor

Dacă v-aţi hotărât să vindeţi sau să cumpăraţi o locuinţă aveţi nevoie de certificatul de performanţă energetică. Dacă închiriaţi o locuinţă vă trebuie, de asemenea, certificatul energetic. În cazul în care primiţi o donaţie, o moştenire şi trebuie să dezbateţi succesiunea sau să faceţi un partaj, tot de certificatul energetic veţi avea nevoie.

La prima vedere, putem spunem despre certificatul de performanţă energetică, că este un alt document inutil, bun pentru a mări numărul de hârtii care sporesc birocraţia. Dar, dacă analizăm în profunzime, ajungem la concluzia că acest act ne spune foarte multe despre imobilul respectiv şi despre instalaţiile din interior. Certificatul de performanţă energetică a fost introdus obligatoriu în cazul tranzacţiilor imobiliare din 2013. El relevă imaginea cât mai corectă asupra eficienţei energetice a unei clădiri şi astfel am putea estima care sunt costurile cu încălzirea iarna şi cu răcirea vara. „Certificatul de performanţă energetică, deşi nu pare, este un document foarte util pentru o locuinţă. El îţi spune mai mult decât crezi despre o casă pe care, să zicem ai vrea să o cumperi. Dacă este de clasa A înseamnă că nu vei plăti mult cu încălzirea, spre exemplu”, ne-a explicat Ionuţ Candrea, auditor energetic autorizat.

Specialistul ne-a atras atenţia să nu confundăm certificatul de performanţă energetică cu auditul energetic. Certificatul, cum am spus mai sus, calculează performanța energetică a clădirii, în funcție de sistemele consumatoare de energie, precum încălzire, apă caldă menajeră, iluminat, climatizare, ventilație, pe când auditul energetic presupune, prezentarea de soluții de reducere al acestor consumatori energetici prin intermediul unor intervenții fizice asupra clădirii, aşa zisele „case verzi”. Pentru a obţine un certificat energetic, aveţi nevoie aşadar, de un auditor energetic, căruia îi veţi pune la dispoziţie planul casei şi date cu privire la caracteristicile echipamentelor de încălzire, conductelor de încălzire şi de apă caldă menajeră, contorizarea energiei termice, precum şi date despre pereţii exteriori, ai terasei, ai acoperişului. „Dacă un apartament este anvelopat la exterior, adică, este reabilitat termic, normal că va avea punctaj maxim. Dacă, spre exemplu are butelie la aragaz, atunci şi punctajul va fi mai mic. Tendinţa europeană este de a reduce emisiile de carbon şi atunci şi certificatele energetice tocmai asta urmăresc să folosim pentru construirea sau amenajarea casei, materiale prietenoase cu mediul. Şi apoi, trebuie să ne gândim şi la partea financiară. Un apartament sau o garsonieră puse la punct din considerente energetice, se va vinde mul mai bine”, a mai precizat auditorul energetic. Un certificat energetic prezintă aşadar, doi indicatori: clasa energetică, cuprinsă între A şi G, unde A este eficienţa cea mai mare şi nota energetică cuprinsă între 1 şi 100, unde 100 este nota cea mai bună.

Când faceţi un credit prin programul „Noua Casă”, banca va lua în considerare doar locuinţele cuprinse în clasele A, B sau C. De asemenea, în cazul schimbării numelui proprietarului locuinţei, într-o acţiune de succesiune, certificatul energetic este necesar. Dacă vindeţi sau închiriaţi un apartament, obţinerea unui certificat cade în sarcina proprietarului. Şi ar trebui să mai ştiţi, că un astfel de act, are o valabilitate de 10 ani de la momentul eliberării, iar preţul său variază în funcţie de oraşul în care se află imobilul, de firma contractată şi de numărul de camere al locuinţei. Astfel, pentru o garsonieră puteţi plăti între 100 şi 130 de lei, pentru două camere între 150-200 de lei, pentru trei camere preţul ar putea fi între 160 de lei şi 250 de lei. 
Şi foarte important! Atenţie la cine apelaţi pentru a vă elibera un certificat de performanţă energetică, să fiţi convinşi, că este autorizat ANRE, altfel puteţi obţine un act energetic fals!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 29 Mai 2020
Stire din Economie : Evoluții financiar-bancare
Pagina a fost generata in 0.4318 secunde