Centralele termice de cartier, soluţia la poluare? „Costurile apartamentelor noi vor creşte cu 50-60%”

1227
1
Centralele termice de cartier, soluţia la poluare? „Costurile apartamentelor noi vor creşte cu 50-60%” - fond1-1638294052.jpg

Articole de la același autor

Anunţul ministrului Mediului, Tanczos Barna, că centralele de apartament din blocurile noi vor fi interzise a nemulţumit cetăţenii dar şi mediul de afaceri din domeniile de construcţii şi cel comercial. Măsura ar putea fi aplicată de anul viitor, iar scopul ei este de a reduce poluarea. Apartamentele care au deja montate surse proprii de încălzire ar putea plăti o taxă de emisie în viitor, dar nu mai devreme de cinci ani, spun specialiştii în energie.

Se pare că, de la anul, vremea centralelor de apartament va apune pentru blocurile noi. Ministrul Mediului vrea să reducă poluarea, iar una dintre principalele surse sunt emisiile de CO2 eliminate de coşurile centralelor de apartament. Pentru asta, dezvoltatorii imobiliari nu vor mai avea voie să instaleze sisteme individuale de încălzire în blocurile noi.

„Pregătim la minister un set de măsuri care conţine printre altele şi interdicţia de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum”, acesta este mesajul Lui Tanczos Barna postat pe pagina sa de socializare, care a înfierbântat mediul economic românesc şi aşa cutremurat de criza sanitară şi explozia preţurilor.

Ministrul Mediului mai spunea că blocurile noi vor putea avea o centrală comună sau vor trebui conectate la sistemul centralizat al oraşelor. Acest sistem construit înainte de 1989 este şi aşa în colaps prin infrastructura învechită şi costurile mari la reparaţii. Specialiştii în instalaţii termoenergetice sunt de părere că, un sistem centralizat de încălzire bine pus la punct, cu centre de termoficare moderne cu instalaţii performante ar fi cea mai bună soloţie. Dar în zilele noastre acest lucru nu mai este posibil din cauza costurilor foarte mari cu întreţinerea.

„Într-un sistem centralizat de stat, cum a fost până în 89, sistemul de termoficare comun era cea mai bună variantă pentru o populaţie care muncea şi avea venituri cam la fel. Astăzi să întreţii kilometri întregi de reţele de conducte este foarte costisitor. Şi oricât ai repara, calitatea lucrărilor lasă de dorit şi nu ţin. Repari într-o parte şi se strică în alta. Cel mai bine ar fi ca în zonele rezidenţiale noi, dezvoltatorul să fie obligat şi sprijinit să pună la punct sisteme de încălzire care să deservească 2, 3 blocuri. Astfel şi costurile cu încălzirea pentru populaţie ar fi mai mici şi vor putea fi suportate mai uşor de rezidenţii din cartierele noi”, a spus Ion Toader, inginer sisteme termoenergetice.

„Statul ar trebui să vină cu facilităţi pentru dezvoltatori”

Pentru a construi centrale de cvartal în cartierele rezidenţiale înseamnă costuri suplimentare din partea investitorilor. Pentru a lega 2,3 blocuri la un sistem comun de încălzire înseamnă construirea unei infrastructuri, autorizaţii multe şi bani şi mai mulţi. Astfel şi apartamentele ar urma să se scumpească.

„Dacă vom fi obligaţi să construim şi sisteme proprii de încălzire, costul apartamentelor va creşte cu 50-60%, asta după ce că suportăm cu greu preţurile care tot cresc la materialele de construcţie. Ar trebui să existe şi un sprijin al autorităţilor locale să preia într-un fel problema termoficării. Sistemul centralizat nu poate face faţă nici aşa, dar să mai legi alte sute de apartamente. Tocmai pentru că degrevăm sistemul vechi, statul ar trebui să se implice să se creeze nişte facilităţi pentru dezvoltatori”, a precizat Victor S., acţionar al unui cartier de locuinţe în Tomis Plus. Nici comercianţii de centrale de apartament nu s-au bucurat când au auzit de intenţia ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Au fost eliminate centralele care poluau şi au apărut centralele inovatoare cu invertor. Nici acestea nu mai sunt nepoluante şi se doreşte o taxă de fum. Dar nu se gândesc că peste 50% dintre consumatorii din Constanţa folosesc deja centralele de apartament. Centralele astea au o durată limitată de funcţionare, ce vor face aceşti consumatori dacă noi vom dispărea de pe piaţă, în condiţiile în care nu mai avem cui să vindem”, a spus mâhnit Toma Costachi, reprezentant vânzări centrale de apartament. Nici cei care au deja montată o centrală de apartament nu vor scăpa de costuri suplimentare. Comisia Europeană ia în calcul să introducă o taxă de coş, dar nu mai devreme de cinci ani. 



Comentează știrea

Ion
1 decembrie 2021
Proteste

Naiba o să-l ia pe Barna daca mai insista. O sa reușească sa scoata fix el oamenii in strada.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6167 secunde