În cinstea Centenarului Marii Uniri

Celebrul navigator român Dorel Nacou propune organizarea regatei "Raliul Mării Negre"

757

Articole de la același autor

"Vrem să atragem tinerii din România spre sportul cu vele! Trebuie sprijinită dezvoltarea industriei românești de ambarcațiuni!" Acesta este mesajul generos cu care a venit, în portul Constanța,  Dorel Nacou, primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic într-o competiție oficială.


Vineri, 26 ianuarie 2018, în cadrul conferinței de presă de la Gara Maritimă, temerarul yachtman a propus organizarea, în anul Centenarului Marii Uniri, a "Raliului Mării Negre" - o regată de anduranță, pe mai multe clase de ambarcațiuni, între porturile Constanța și Batumi (Georgia). La ea ar urma să fie invitați concurenți din țările de la Marea Neagră, dar nu numai.


În vederea acestui eveniment se poate construi o barcă de 40 de picioare (12,192 metri), ideală pentru cursele transoceanice, a mai spus Dorel Nacou, susținând că, astfel, va fi promovată industria constructoare de ambarcațiuni sportive și de agrement din România.


Regata va avea loc în sezonul estival, când vremea va fi potrivită pentru veliere. În funcție de condițiile atmosferice, cursa ar putea dura patru zile. 


Pentru realizarea proiectelor sale, navigatorul solicită sprijinul financiar al Ministerului Culturii. 


"Organizarea acestei regate pe segmentul din Marea Neagră al Drumului mătăsii reprezintă un nou prilej de promovare a portului Constanța", a declarat Nicolae Dan Tivilichi, directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.


Dorel Benone Nacou (Nacu - în actul de naștere) este unul dintre cei peste patru milioane de români care au emigrat după 1990, dar a cărui inimă continuă să bată pentru țara sa. S-a născut pe 6 octombrie 1972, în satul Ostra, județul Suceava. În 1992 s-a stabilit în Marsilia, Franța, angajându-se ca marangoz la șantierul naval iXblue, din La Ciotat, de lângă Marsilia. Acolo a învățat noile tehnologii de fabricare a ambarcațiunilor, cu materiale compozite și a prins dragostea pentru sportul cu vele. A participat la câteva regate în Mediterana și Atlantic, în echipajele unor yachtmeni francezi vestiți. 


Făcând sacrificii financiare, în 2013 și-a cumpărat propria barcă, la mâna a doua, pe care a reparat-o și i-a adus îmbunătățiri cu ajutorul colegilor din șantierul naval iXblue.


În 2017, a luat startul în cadrul regatei Mini-Transat La Boulangère, alături de alți 82 de concurenți. Cu velierul său "412 iXblue Vamonos" (6,5 metri lungime, 3 metri lățime, catarg de 12 metri și greutate de 700 - 900 kg) a parcurs 4.801,27 mile nautice între porturile La Rochelle (Franța) și Le Marin (Insula Martinica), în 41 de zile, 8 ore, 28 minute și 50 de secunde. A avut o escală de etapă în Las Palmas și o altă escală tehnică, neprevăzută, căci la 92 de mile marine după plecarea din Las Palmas, o rafală de vânt i-a rupt catargul, scoțându-l din fruntea cursei. A fost nevoit să se îndrepte spre portul Boujdour (Sahara Occidentală), Maroc, unde cu ajutorul unor prieteni a reparat catargul rupt; dar cele cinci zile pierdute îl scoseseră din competiție. Cu toate acestea, nu a renunțat la cursa de traversare a Atlanticului. După o nouă etapă de 29 de zile, 11 ore și 32 de minute, timp în care a parcurs 3.289 mile marine, a ajuns la destinație, în Le Marin, pe data de 1 decembrie 2017, de Ziua Națională a României. Navigatorul a dedicat această memorabilă cursă solitară Centenarului Marii Uniri.


În cadrul conferinței de presă, lui Dorel Nacou i-a fost înmânată o plachetă omagială din partea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța și o diplomă de merit din partea Clubului Nautic Român.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5197 secunde