Cele mai profitabile investiții pentru economiile românilor

Luni, 06 Octombrie 2014
1697
Care este cea mai profitabilă metodă de investire a banilor? Depozitele bancare în lei oferă randamente (dobânzi) de 3% până la 4% pe an. Investiția în aur asigură un câștig doar cu puțin mai mare. În decurs de  9 luni, de la 3 ianuarie la 3 octombrie 2014, prețul aurului a făcut un salt de 4%. Dacă se va menține ritmul de creștere, randamentul investiției, la finele anului, va fi de 5,33% 
"Piața de capital oferă opor-tunități de câștig mult mai mari și tocmai de aceea, în 2014, s-a înregistrat un aflux de investitori. Și optica lor s-a schimbat. Dacă înainte își plasau banii în acțiunile SIF-urilor, acum preferă unitățile energetice, întrucât au randamentele cele mai bune printre companiile listate pe Bursa de Valori București. Iată câteva exemple: Transgaz a avut un randament de 3% în luna septembrie și de 26% de la începutul anului; Transelectrica prezintă un randament de 12% pentru luna septembrie și de 71% de la începutul anului; Romgaz, care a intrat la tranzacționare la începutul anului, a înregistrat o ușoară scădere, de 0,83%, a randamentului în septembrie, dar a avut o creștere de 4,42% de la începutul anului; Electrica, al cărui ultim pachet de acțiuni a fost vândut de stat la 27 iunie 2014, prin ofertă publică, a înregistrat de atunci un randament de 15%.


În cazul SIF-urilor, lichiditatea este mică. Profituri bune sunt, în special, pe SIF 1, SIF 2, SIF 4 și SIF 5. Mai prost stă SIF 3" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Sorin Trandafir, director operațional în cadrul societății de servicii de investiții financiare "Interfinbrok Corporation" SA, din Constanța.


Desigur, nu orice investiție de pe bursă este profitabilă. Spre exemplu, acțiunile companiilor constănțene sunt puțin tranzacționate. "Cele mai mari vânzări le-a avut Oil Terminal, dar cotațiile au fost în scădere, fiind afectate de procesul cu ANAF, pentru recuperarea unei creanțe de 22 milioane de lei (dispută în care ANAF și-a recunoscut greșeala - n.n.)" - relatează directorul. 


Persoanele fără experiență pe piața de capital trebuie să știe că randamentul plasamentelor bursiere provine din două surse: diferența de preț între momentul cumpărării și vânzării acțiunilor, pe de o parte; dividendele aferente acțiunilor, pe de altă parte. Există riscul ca randamentul să fie negativ (vânzarea acțiunilor să se facă în pierdere, iar societatea să nu asigure dividende). 


I-am solicitat lui Sorin Trandafir să ne spună ce sumă e recomandabil să investească o persoană fizică aflată la prima experiență pe piața de capital. "Suma investită ar trebui să fie de 3.000 - 5.000 de lei. În cazul unei investiții de 1.000 - 1.500 de lei câștigul din dividende este mic. La Nuclear Electrica sau la Transgaz dividendul era între 7% și 10%, cu mult peste dobânda bancară, fără să luăm în considerație evoluția prețului acțiunilor. Dacă menții plasamentul doi - trei ani, randamentul este mult mai bun decât la bancă. Numai din valoarea dividendului se câștigă între 7% și 15% pe an." 


Pagina a fost generata in 0.2089 secunde