Ce trebuie să facă IMM-urile şi PFA-urile care vor facturi compensate la energie şi gaze

420
Ce trebuie să facă IMM-urile şi PFA-urile care vor facturi compensate la energie şi gaze - fond1-1638384595.jpg

Articole de la același autor

Iarna şi-a intrat deplin în drepturi şi consumul la electricitate şi gaze a crescut odată cu scăderea temperaturilor. Pe fondul creşterii preţurilor la energie, facturile vor veni mai scumpe începând cu această lună. Vor resimţi acut acest lucru mai ales antreprenorii care au activităţi unde consumul de gaze sau curent electric este mare. Dacă vor să beneficieze de compensarea facturilor şi să plătească mai puţin, trebuie să parcurgă câţiva paşi.



Agenţii economici care au afaceri în domeniul panificaţiei sau au pizzerii, restaurante sau cabinete stomatologice sunt cei mai afectaţi de majorarea preţurilor la curentul electric şi gazele naturale. Important de subliniat este că, pentru a beneficia de schema de sprijin, antreprenorii trebuie să depună cereri, altfel nu se aplică automat reducerea. Toate IMM-urile şi PFA-urile, dar şi profesiile liberale care nu sunt înregistrate în Registrul Comerţului, cum ar fi arhitecţi, auditori, asistenţi medicali, avocaţi etc., pot depune la furnizorii de energie electrică/gaze naturale o cerere însoţită de o declaraţie pentru aplicarea compensării. Este vorba despre un singur formular, Anexa 1.8 din Ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a schemei de decontare, care poate fi descărcat la adresa http://energie.gov.ro/ordin-decontare/. „Cererea, însoţită de declarația pe propria răspundere, se poate depune în perioada de aplicare a schemei, urmând ca facilitatea să se acorde de către furnizori începând cu luna depunerii cererii. În lipsa declarației, cererea nu poate fi luată în considerare. Prin excepție, pentru luna noiembrie 2021 cererea poate fi depusă și în luna decembrie 2021”, se precizează în textul Ordinului. Dacă cererea/declaraţia nu corespunde prezentelor norme, furnizorii pot cere clarificări sau refacerea acestor documente. Răspunsul la solicitările furnizorilor trebuie trimis de beneficiar în termen de cinci zile calanderistice de la data primirii solicitării.



Furnizorii trebuie să informeze consumatorii


Furnizorii trebuie să informeze, prin site-urile proprii, despre modalitățile prin care se depun cererile. Furnizorii au obligaţia să informeze pe toate canalele de comunicare şi nu au dreptul să limiteze beneficiarilor transmiterea cererilor. În cazul în care întreprinderea a mai beneficiat de alte ajutoare de minimis, reprezentantul legal trebuie să completeze o altă declaraţie pe propria răspundere în acest sens. La calcularea preţului final pentru energia electrică şi gazele naturale se ia în calcul preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022. Plafonul maxim de 250 lei/MWh se va aplica pentru gaze naturale şi 525 lei/MWh va fi plafonul maxim pentru energia electrică. Beneficiarii schemei de stat sunt microîntreprinderile care au până la nouă salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la două milioane de euro sau echivalentul în lei, întreprinderile mici care au între zece şi 49 de salariaţi şi au o cifră de afaceri anuală netă de până la zece milioane euro sau echivalentul în lei; de asemenea, întreprinderile mijlocii care au între 50 şi 249 de salariaţi şi o cifră de afaceri de până la 50 milioane euro sau echivalentul în lei. Se înscriu la ajutorul de la stat şi cabinetele medicale individuale, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4987 secunde