Ce spune Grupul Rompetrol despre înțelegerea cu Guvernul României

116
1
Ce spune Grupul Rompetrol despre înțelegerea cu Guvernul României - rompetrolsediud948ee9904-1368112570.jpg
Grupul Rompetrol a dat un comunicat de presă prin care explică înțelegerea la care a ajuns cu Guvernul României, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI). Memorandumul semnat asigură o soluție benefică ambelor părți pentru rezolvarea pe cale amiabilă a diferendului privind conversia obligațiunilor Rompetrol Rafinare în acțiuni în favoarea statului român. 

Înțelegerea are două componente majore - răscumpărarea de către Grup a unui pachet semnificativ din acțiunile deținute de stat la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești), precum și constituirea unui fond de investiții kazah-român, cu o valoare estimată de aproximativ 1 miliard USD. Conform înțelegerii, Rompetrol va achita 200 milioane USD pentru preluarea a 26,6% din pachetului de acțiuni, statul român urmând să fie pentru o perioadă de 3 ani un acționar semnificativ al companiei din Năvodari, cu 18%.

Fondul de investiții reprezintă un parteneriat strategic între două state - România și Kazakhstan ce permite dezvoltarea sectorului energetic intern, dar și a rolului României în regiunea Mării Negre și Uniunea Europeană. Grupul Rompetrol este deținut integral de compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan - KazMunayGas, investițiile realizate de aceasta în România depășind suma de 2 miliarde USD (perioada 2007- 2012).

Principalele direcții de investiții ale fondului vor urmări consolidarea activităților și operațiunilor Grupului Rompetrol, diversificarea surselor de aprovizionare cu țiței, atât a României, cât și a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar și stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiții, cu un impact direct în economia României.

Cu o durată de maturitate de 7 ani de la constituirea sa, fondul este format din Rompetrol (80%) și statul român (20%). Grupul, împreună cu unicul său acționar - KazMunayGas va garanta finanțarea în totalitate a fondului de investiții, asigurând și fondurile necesare acoperirii participației statului român la capitalul social al fondului.

"Obiectivul principal al KazMunayGas pentru Rompetrol, în perioada 2007-2012, a vizat modernizarea și creșterea rafinăriei Petromidia, pe care am reușit să-l atingem cu succes la finele anului trecut. Avem cea mai mare unitate de profil din România și cea mai performantă din Europa Centrală și de Est, și suntem pregătiți pentru a trece la o altă etapă de dezvoltare a Grupului - cea de retail și trading. Toate aceste investiții au și vor avea un impact pozitiv și în economia internă - o contribuție anuală de 1,2 miliarde USD la bugetul de stat, cel mai mare exportator de produse petroliere din România – 1,7 miliarde USD în 2012, dar și un angajator semnificativ - peste 7.700 de angajați și familiile acestora depind direct de evoluția și realizările rafinăriei, iar 25.000 de persoane depind indirect de aceasta (furnizori, prestatori)", adaugă Zhanat Tussupbekov, directorul general al gurupului.

Statul român a devenit în 2010 acționar al Rompetrol Rafinare, cu o participație de 44,69%, în urma conversiei obligațiunilor emise de companie în 2003, în contul unei datorii acumulate în condiții economice dificile. Astfel, Grupul a plătit din 2004 și până în prezent către bugetul de stat dobânzi de aproximativ 250 milioane USD și a răscumpărat la scadență obligațiuni în valoare de 71 milioane USD.

Grupul Rompetrol este cea mai mare achiziție a statului Kazakhstan în afara granițelor sale, iar unicul său acționar – KazMunayGas, și-a propus în strategia pe termen lung, investiții de peste 1,5 miliarde în zona Mării Negre, o mare parte din aceasta sumă urmând să fie folosită în România. 

Comentează știrea

Dorian
9 mai 2013
Super

Fondul acela de investitii este elementul de baza al acestui acord. Foarte important in contextul economic de acum ca exista o companie cu strategii bine puse la punct si decise sa investeasca la noi in tara. Bravo!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 11 Septembrie 2012
Stire din Economie : Și Rompetrol a scumpit benzina!
Pagina a fost generata in 0.2335 secunde