Ce soluții propune Pro Agro pentru relansarea zootehniei

157
Ce soluții propune Pro Agro pentru relansarea zootehniei - cesolutiipropune-1458938198.jpg

Articole de la același autor

Potrivit Federației Naționale Pro Agro principalele probleme din sectorul zooteh-nic și soluțiile propuse sunt următoarele:


A. lipsa unei strategii de protejare a fermierilor în fața fluctuațiilor prețurilor de achiziție a laptelui. Se propune:
1) promovarea și adoptarea unei hotă-râri la nivel european prin care să se asigure un preț minim garantat, la achiziția laptelui - materie primă;
2) promovarea consumului produselor lactate românești prin campanii de publi-citate naționale, în media și în magazine;
3) aplicarea Legii 297/2013, pentru întărirea puterii de negociere a produ-cătorilor de lapte;


B. lipsa unei strategii de identificare de noi piețe de desfacere pentru vânzarea de animale vii și produse din carne/lapte, care ar putea reprezenta o alternativă de venit la cele obținute din vânzarea laptelui. Se propune:
1) formarea unei grup de acțiune din rândul reprezentanților fermierilor, ai MADR, ANSVSA, precum și MAE, care să identifice cumpărătorii din diferite țări, dar și comunicarea eficientă între auto-ritățile sanitar-veterinare din aceste țări și ANSVSA, în vederea stabilirii condițiilor de export/import;
2. identificarea problemelor sanitar veterinare din România, eliminarea lor urgentă, dar și comunicarea eficientă cu OIE astfel încât România să aibă statut de țară imună la bolile care ar putea opri exportul;
3. promovarea cărnii de calitate și a produselor din carne și lapte, obținute de la vacile născute și crescute în România, în cadrul diferitelor expoziții, simpozioane, seminarii etc.


C. lipsa unei strategii de eficientizare a activității fermierilor crescători de vaci de lapte din România, necesară dezvoltării durabile a sectorului, dar și în competiția inter-europeană cu alți fermieri. Se propune:
1) investiții în genetică, prin programe anuale de achiziție de animale de rasă cu origine cunoscută, în vederea creșterii efectivului matcă cu performanțe ridicate;
2) investiții în tehnologie, prin programe anuale de achiziție de echipamente de fermă, care pot duce la creșterea productivității, dar și la încadrarea a cât mai multor fermieri în condițiile cerute de C.O.P. și R.G., care duc la obținerea ajutorului voluntar cuplat (250 euro/cap de vacă de lapte).
3) transferul forței de muncă de la generația îmbătrânită la cea tânără prin programe de finanțare, școlarizare, educare prin exemple pozitive (înființarea de ferme model în diferite regiuni ale țării).

Federația solicită introducerea unei scheme de calitate pe liniile directoare, aplicată și de Ungaria, prin care se accordă bonificatțe producătorilor de lapte, de 0,50 bani/litru. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3217 secunde