Ce propun sindicatele pentru salarizarea unitară a bugetarilor

306
Ce propun sindicatele pentru salarizarea unitară a bugetarilor - propunerilefederatieiemilianmari-1454081315.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a orga-nizat o nouă întâlnire a grupului de lucru pentru salarizarea unitară a bugetarilor, din care fac parte reprezentanții ministerelor și cei ai sindicatelor.

"În cadrul reuniunii, Federația Sindicatelor din Administrația Publică și Asistența Socială - Publisind a susținut ideea actualizării valorii coeficientului de ierarhizare corespunzător claselor de salarizare din Legea nr. 284/2010, de la valoarea de referință de 600 lei la valoarea salariului minim brut pe economie.

De asemenea, pentru noua lege a salarizării considerăm strict necesară eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeași funcție, în cadrul aceleiași instituții, dar și în instituții diferite, prin raportare la valorile cele mai mari. O altă problemă legată de salarizare și performanță este aceea a modului de recrutare a funcționarilor publici, care ar trebui regândit în totalitate. Propunem: introducerea unei grile de competențe, în afara bibliografiei de concurs, subiecte de concurs selectate electronic în ziua concursului, dintr-o bază de date. Aceste măsuri conduc la profesionalizarea funcției publice.

Pe principiul performanței dovedite este necesară stabilirea unui set clar de indicatori de performanță care să depindă de capacitatea de muncă a salariatului și nu de factori externi.

Este de reținut faptul ca o lege unitară a salarizării, discutată cu toții factorii interesați, ar avea ca rezultat, pe lângă un sistem echita-bil privind salarizarea, reducerea numărului de acțiuni în instanță și, implicit, a hotărârilor contradictorii emise de instanțele de judecată" - a declarat Emilian Marian, președintele executiv al Publisind.

El a precizat că sindicatele pot transmite, în continuare, puncte de vedere pe Legea nr. 284/2010, în special cu referire la următoarele aspecte:

- eliminarea suprapunerilor salariale datorate creșterii salariului de bază minim brut pe țară, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru nr. 284/2010;

- eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeași funcție, în cadrul aceleași instituții;

- eliminarea egalizării salariilor pentru persoanele cu vechimi diferite în muncă;

- eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajații care au studii diferite (studii superioare, medii, studii generale);

- criterii și principii generale în baza cărora trebuie făcute salarizarea și stabilirea premiilor individuale;

- propuneri cu privire la terminologia specifică ce trebuie definită în actul normativ;

- alte probleme referitoare la aplicarea prevederilor Legii nr. 284/2010. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 22 Decembrie 2015
Stire din Economie : Cine mai crede în sindicate?
Marţi, 17 Noiembrie 2015
Stire din Social : Funcționarii publici ies în stradă
Pagina a fost generata in 1.1455 secunde