Ce învață elevii Școlii Generale nr. 24 de la compania Enel

276
Instituțiile financiare și bancare sunt preocupate de pregătirea tinerei generații. Astfel, în cadrul proiectului Global Money Week, care se derulează în perioada 12 - 18 martie 2018, sunt organizate o serie de acțiuni dedicate promovării educației financiare în rândul copiilor și tinerilor.

Elevii nu învață doar de la specialiștii din finanțe - bănci, ci și de la cei din domeniul energetic. Iată o lecție marca Enel. În luna noiembrie 2017, această companie a executat lucrări în municipiul Constanța, pe Aleea Garofiței, la o nouă linie de alimentare cu electricitate. Șanțul, ce se întinde pe câteva sute de metri, a fost astupat cu spărturi de piatră și așa a rămas până în ziua de astăzi.

Printre porțiunile de drum afectate de lucrări se află și trotuarul din fața Școlii Generale nr. 24. Zilnic, sute de copii, părinți și bunici, sunt nevoiți să calce pe pietre, fiind în pericol să își scrântească picioarele. Mulți evită acest supliciu și se deplasează pe carosabil, făcând slalom printre coloanele de mașini și punându-și viața în pericol. Oricând, pietrele ieșite din șanțuri și azvârlite de roțile vehiculelor îi pot răni sau chiar ucide pe trecători.

Oare ce au de învățat copiii și nepoții noștri din această… lecție? Că trotuarele și drumurile din România pot arăta și așa? Că oricine "ară" pe domeniul public poate lăsa șanțurile neacoperite cu lunile? Că populația poate fi sfidată și obligată să calce în gropi?

Mulți dintre copiii și nepoții noștri au vizitat țări străine și au sesizat diferența. În Occident au văzut trotuare, șosele, autostrăzi îngrijite, fără gropi, șanțuri și denivelări. Desigur, și pe acolo se sapă, se trag conducte și cabluri subterane, dar nimeni nu își permite să lase șanțurile neastupate nici măcar de pe o zi pe alta.

O lecție de investiții după metoda occidentală ne-am dori pentru copiii din România, din partea Enel și a celorlalți furnizori de utilități care își deschid șantiere de lucru pe domeniul public.

Surse din cadrul Confort Urban, societatea aflată în subordinea Primăriei Municipiului Constanța și care deține calitatea de administrator al drumurilor publice și parcărilor, ne-au declarat că Enel a avut contract cu o societate care ar fi trebuit să asfalteze. Nu se știe din ce motive, înțelegerea nu a fost dusă la bun sfârșit. Ca urmare, Confort Urban a cerut Enel să caute altă firmă care să facă lucrarea. Pentru că, pe timpul iernii, stațiile de asfalt și-au întrerupt producția, Enel a fost sfătuită să aplice un asfalt rece, cu caracter provizoriu. În plus, Confort Urban a sesizat Poliția Locală, care a amendat compania Enel. Aceasta a promis, din nou, că atunci când se va îmbunătăți vremea va asfalta. Societatea Confort Urban este decisă să se țină de capul Enel până când își va îndeplini obligațiile și, probabil, același lucru îl va face și Poliția Locală.

După câte cunosc, Enel a avut planificate investiții de 151 de milioane de euro, pentru 2017, și 178 de milioane de euro, pentru 2018. Deci, bani sunt. Și-atunci, de ce nu s-au finalizat lucrările de pe Aleea Garofiței? Sunt convins că managerii de la vârful companiei nu cunosc acest caz, ce poate părea neînsemnat, că vina aparține unor persoane din teritoriu, aflate pe trepte ierarhice inferioare. Tocmai de aceea solicităm Enel să ia măsuri împotriva celor ce nu își fac datoria, aducând deservicii atât comunității locale, cât și companiei care îi plătește să muncească cu responsabilitate. Ar fi o bună lecție de producție și de viață din partea Enel.

Am încercat să aflăm și punctul de vedere al Enel, solicitându-i, pe chat, să ne răspundă la câteva întrebări, dar până la închiderea ediției nu am primit niciun răspuns. 


Explicațiile Enel România privind lucrările de pe Aleea Garofiței

Răspunzând la întrebările cotidianului "Cuget Liber" referitoare la lucrările de pe Aleea Garofiței, Biroul de presa al Enel România ne-a transmis următorul comunicat:

"Lucrarea de pe Aleea Garofiței a fost realizată de către un constructor pentru societatea E-Distribuție Dobrogea. Conform contractului de execuție, toate costurile pentru asfaltare au fost plătite de către constructor către firma de asfaltare acreditată de Confort Urban și Primăria Constanța. Lucrările au fost încheiate la începutul sezonului rece, iar stațiile de asfalt și-au închis activitatea pe perioada iernii, până la 15 martie 2018 și imediat ce își vor relua activitatea vor remedia carosabilul."



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6128 secunde