Ce aduce nou pentru fermieri Legea Porcului

154
Ce aduce nou pentru fermieri Legea Porcului - legeaporcului-1638384635.jpg

Articole de la același autor

O lege mult aşteptată de crescătorii de animale a ajuns în Camera Deputaţilor pentru a fi votată. Vorbim despre Legea porcului, care va reglementa creşterea suinelor şi combaterea pestei porcine africane în România. Legea aduce clarificări atât pentru marile complexe de creştere a suinelor, dar şi pentru micile gospodării familiale. Proiectul de lege prevede ca persoanele fizice să poată creşte până la cinci porci, dar ele trebuie să se înscrie în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA). Porcinele vor fi crescute în gospodării familiale doar pentru îngrăşare, reproducţia fiind interzisă. De asemenea, porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu vor mai fi comercializate şi vor fi destinate doar consumului în gospodăria proprie. Dacă legea va fi votată de deputaţi, creşterea porcilor în aer liber va fi interzisă pentru a stopa răspândirea pestei porcine africane (PPA). Operatorul care deţine porcine trebuie să respecte cerinţe minime de biosecuritate pentru exploataţiile non-comerciale. Printre acestea enumerăm interzicerea hrănirii porcilor cu resturi alimentare, persoana care lucrează cu porcine trebuie să-şi schimbe hainele şi încălţimentea la intrarea şi ieşirea din adăpost şi să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte. Iniţiatorul legii, deputatul UDMR Konczei Csaba, spune că, „pe fondul unui gol legislativ privind peste porcină africană, peste 10% din fermele de creştere a suinelor au dispărut, astfel că trebuie luate rapid măsuri minime de biosecuritate”. „Tradiţia trebuie menţinută, dar cu rigurozitate şi trasabilitate. Pentru fermele de familie care respectă niște norme de bază de biosecuritate lăsăm loc și de valorificare. Fermierul trebuie să aibă halat, ghete de schimb, niște lucruri elementare”, a precizat deputatul UDMR. Legea mai aduce ca noutate individualizarea animalelor. Fiecare animal are crotaliu, iar fermierul trebuie să țină legătura cu veterinarul din comună. Când vrea să-l comercializeze anunță intenția de vânzare, declară orice formă de boală şi trebuie să respecte niște norme minime de biosecuritate, se mai arată în textul legii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1 secunde