Câteva date generale despre vopsirea în câmp electrostatic

377
Câteva date generale despre vopsirea în câmp electrostatic - catevadategeneraledesprevopsirea-1621930755.jpg

Articole recomandate

Există șanse destul de mari ca multe persoane să nu știe ce înseamnă vopsirea în câmp electrostatic, să nu cunoască aspectele legate de acest procedeu.
Cum poate fi vopseaua încărcată electrostatic?



Este vorba despre un sistem de vopsire a unor confectii metalice, deoarece este nevoie de o încărcare statică trecută prin substraturi pentru a-i permite vopselei să fie aplicată pe un obiect anume. Deoarece este vorba despre o tehnică prin care vopseaua este atrasă către obiectul vopsit, este redus drastic consumul excesiv și risipa de vopsea, economisind astfel bani, timp și materiale.

În termeni mai simpli, când vorbim despre vopsire in camp electrostatic, vorbim despre o metodă de aplicare a unui strat de vopsea pe un substrat care folosește electroni pozitivi și negativi, astfel încât aceasta să fie atrasă de substrat și să fie nevoie de mai puțină cantitate de vopsea decât în cazul vopsirii tradiționale prin pulverizare.



Este vorba despre un pachet de alimentare care trimite un curent electric prin duză și apoi când vopseaua se deplasează prin vârf, aceasta curge spre lateral și ajunge să fie încărcată negativ. Substratul trebuie apoi atașat la pachetul de alimentare printr-un alt fir (cablu de împământare curat) care conferă suportului metalic o încărcare pozitivă. Acest lucru face ca electronii negativi din vopsea să fie atrași de învelișurile pozitive din substrat.

Vopsirea în câmp electrostatic reprezintă cel mai bun mod de vopsire a obiectelor curbate și a unor elemente mici în care vopsirea tradițională ar duce la un consum excesiv de vopsea. De exemplu, vopsirea unui cilindru metalic reprezintă o operațiune extrem de ușoară, pentru vopseaua încărcată negativ se înfășoară în jurul cilindrului.

Deși acest sistem necesită o investiție inițială destul de consistentă, rentabilitatea investiției inițiale poate fi una uriașă și în același timp rapidă. Costurile vopselei aplicate în mod tradițional sunt reduse cu aproximativ 20%.

Un alt avantaj pe lângă economisirea costurilor este că finisajul obținut va fi mult mai bun, deoarece vopseaua este distribuită mai uniform pe suprafață, făcând ca și finisajul să fie mai uniform. Particulele încărcate tind să se înfășoare sau să se suprapună pe o anumită suprafață într-o atracție uniformă.

Cu toate acestea, există câteva precauții la care trebuie să fii atent atunci când utilizezi o astfel de metodă de vopsire. Una dintre cele mai frecvente probleme este ca vopseaua să se pulverizeze înapoi și să fie atrasă de cel care o aplică (cel mai apropiat contact cu pământul disponibil), nu de suprafața de vopsit. Pentru rezolvarea acestei probleme, este recomandat să investești în niște mănuși electrostatice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6706 secunde