Câte locuri de muncă poate da Marea Neagră?

494
Câte locuri de muncă poate da Marea Neagră? - fermademidii-1350068132.jpg

Articole de la același autor

Zona Mării Negre are un potențial uriaș, care abia a început să fie descoperit. "Blue Economy" (economia albastră), cum sunt denumite afacerile maritime, se află încă în fază incipientă. Turismul de croazieră a luat avânt în ultimii patru - cinci ani, în urma construirii terminalelor moderne, de pasageri, în marile porturi din acest bazin.


Marea Neagră are un potențial energetic uriaș. Vântul suflă mai tot timpul anului, valurile se stârnesc din senin, furtunile sunt frecvente. Forța lor se irosește fără a fi exploatată. Cu excepția a două-trei ferme de midii, acvacultura este ca și inexistentă, iar algele din Marea Neagră, deși comestibile, nu sunt recoltate. 
Calitățile terapeutice ale apei de mare sunt cunoscute. Cu toate acestea cea din Marea Neagră este puțin folosită în tratamente și la prepararea medicamentelor. 
În prezent, atenția tuturor este concentrată pe zăcămintele fabuloase de petrol și gaze naturale din subsolul Mării Negre. Activitățile de explorare și extracție vor căpăta un avânt nemaivăzut în următoarele decenii. Cu siguranță că, odată cu ele, se va dezvolta și economia albastră din zonă.
Uniunea Europeană va sprijini creșterea numărului de locuri de muncă pe mare. "Blue Economy" face obiectul unei politici integrate a comunității europene. Oportunitățile de creștere economică durabilă marină și maritimă sunt oferite de următoarele sectoare: producția de " "  #÷–energie din surse regenerabile (forța vântului, a valurilor și radiațiile soarelui), acvacultura, biotehnologia albastră, turismul de coastă și mineritul pe platourile marine.
Statele UE și instituțiile europene vor avea obligația să asigure condițiile dezvoltării economiei albastre, prin sprijinirea cercetării științifice și a cunoașterii mediului marin, prin formarea specialiștilor, cooperare economică etc. 
Valoarea adăugată brută a economiei albastre din Europa este estimată la aproximativ 500 miliarde de euro. Ea va crește la aproximativ 600 miliarde de euro în 2020. Numărul persoanelor ocupate în economia albastru va spori de la 5,4 milioane, în prezent, la 7 milioane, în 2020. 
Astăzi, 75% din comerțul exterior al Europei și 37% din comerțul intra-european se realizează pe mare. 
Turismul de coastă și maritim este un sector cu o valoare adăugată brută ridicată, care asigură un număr mare de locuri de muncă. Se prevede creșterea sa cu 2 - 3% până în 2020. Este de așteptat ca turismul de croazieră să genereze 100.000 de noi locuri de muncă până în 2020, comparativ cu 2010. 
În domeniul energiei, puterea instalată este de așteptat să se dubleze anual. Conform estimărilor, cifra de afaceri globală anuală din exploatarea mineralelor marine va crește de la zero la 5 miliarde euro în următorii 10 ani și până la 10 miliarde euro în 2030. 
De la acvacultura marină se așteaptă contribuția la o dietă sănătoasă. În următorul deceniu, sectorul biotehnologiei albastre ar trebui să devină un furnizor de produse pentru piață: cosmetice, alimentare, farmaceutice, chimice și biocombustibilii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 20 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : "Ca gravidă, mă simt hărțuită!"
Pagina a fost generata in 0.3458 secunde