€ 4.7564
£ 5.5575
$ 4.2005

Mai multe ştiri online:

Câte containere încărcate cu mărfuri ajung pe fundul mărilor și oceanelor?

Ştire online publicată Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Anul 2019 nu putea avea un debut mai prost pentru transportul maritim containerizat. În timpul nopții de 1 spre 2 ianuarie, nava portcontainer „MSC Zoe” a pierdut 270 de containere în Marea Nordului, în condiții meteorologice nefavorabile. Containerele erau încărcate, în principal, cu piese de schimb auto, jucării și mobilier, dar trei dintre ele conțineau peroxizi organici periculoși.

Apoi, în după-amiaza zilei de 9 ianuarie, de la bordul navei „Seamax New Haven”, care se îndrepta spre portul Kaohsiung, din Taiwan, au căzut peste bord, în apă, 13 containere.

v v v

Transportul de mărfuri containerizate este în continuă expansiune. Se estimează că, în orice moment, pe mările și oceanele lumii sunt 6.000 de nave portcontainer, care transportă 5 - 6 milioane de containere. Din păcate, acest tip de transport este însoțit de pierderea unui mare număr de containere în apele mărilor, în timpul furtunilor sau în urma catastrofelor navale. În presa internațională se avansase ideea (fără o determinare obiectivă), că, în fiecare an, circa 10.000 de containere ajung pe fundul mării. Dar care este numărul lor real?

Consiliul Mondial al Shipping-ului, organizație care cuprinde companii reprezentând 98% din capacitatea de transport containerizat a lumii, și-a propus să găsească răspunsul la această întrebare și, de mai mulți ani, monitorizează fenomenul.

Un prim raport, arată că, în perioada 2008 - 2013, au fost pierdute în medie, 546 de containere pe an, în urma unor incidente navale banale. În schimb, media anuală a containerelor pierdute în urma evenimentelor catastrofice a fost de 1.679 containere.

Studiul indica o creștere îngrijorătoare de la o perioadă la alta. Dacă în intervalul 2008 - 2010, mediile totale erau de 350, respectiv 675 containere pe an, în intervalul 2011 - 2013, au urcat la 733, respectiv 2.683 containere pe an. Saltul, explicau autorii studiului, s-a datorat unor evenimente catastrofale singulare. Astfel, în 2011, când a eșuat nava „Rena”, pe coasta Noii Zeelande, au ajuns pe fundul mării 900 containere. Scufundarea navei „MOL Confort”, în Oceanul Indian, în 2013, este cel mai mare accident naval petrecut în rândul portcontainerelor. Odată cu nava s-au pierdut 4.293 containere.

Un raport recent, arată că în perioada 2014 – 2016, media anuală a containerelor pierdute în mare (exclusiv în incidente catastrofice) a fost de 612 unități, în scădere cu 16% față de perioada anterioară. Dacă sunt adăugate și pierderile din evenimentele catastrofice, media anuală totală este de 1.390 unități, mai mică cu 48% față de cea din 2014, când s-au pierdut 2.683 unități.

Datele adunate de-a lungul anilor demonstrează că fenomenul se datorează, în principal, condițiilor atmosferice, dar în cazul catastrofelor intervin și mai mulți factori.

Numărul containerelor căzute în mare este totuși foarte mic, susține Consiliul Mondial al Shipping-ului, pierderea reprezentând 0,0001% din totalul de 130 de milioane de containere pline cu mărfuri, livrate în fiecare an pe mare.

Chiar dacă este în scădere, fenomenul continuă să fie îngrijorător, întrucât mare parte dintre containere nu sunt recuperate și se acumulează pe fundul mărilor și oceanelor, multe dintre ele conținând substanțe periculoase.

Desigur, industria shipping-ului face eforturi pentru creșterea siguranței transportului de containere. Cu sprijinul ei au fost aduse amendamente legislației maritime internaționale, pentru a impune condiții tehnice mai sigure pe navele portcontainer, reguli și proceduri stricte privind încărcarea containerelor, distribuția greutății în interiorul lor, poziționarea, fixarea și legarea pe punțile navelor și așa mai departe.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.735 secunde