Cât te costă terenul pentru o casă de vacanță, aproape de mare

1474
3
Cât te costă terenul pentru o casă de vacanță, aproape de mare - terenfalezavamaveche2-1370271025.jpg

Articole de la același autor

Prețurile terenurilor din județul Constanța au intrat și ele destul de mult la apă în ultimii ani. Totuși, în special loturile disponibile în Mamaia, dar și în celelalte stațiuni din sudul litoralului, nu sunt nici la această oră chiar pe buzunarul oricui. Scăderile semnificative, acolo unde chiar au fost, n-au făcut decât să aducă aceste prețuri la un nivel ceva mai realist, și nu neapărat accesibil. Așa se face că cei care vor să-și achiziționeze un teren ceva mai aproape de mare, fie ei constănțeni sau nu, pentru a-și construi o casă, trebuie să-și facă bine socotelile. 

Prețurile pentru multe terenuri care sunt scoase la această oră la vânzare în centrul stațiunii Mamaia nu coboară mult sub 1.000 de euro/mp. Prețuri spre 400 de euro pe metrul pătrat avem doar la terenurile din zona hotelurilor Doina sau Parc. De exemplu, în zona Aqua Magic, pentru un teren de nici 330 de metri pătrați proprietarul cere 300.000 de euro. Cumpărătorul și-ar putea construi acolo o casă care să aibă vedere totală la mare.

Prețuri cu o idee mai mici, însă și acolo mult peste medie, sunt în zona Pescărie, destul de aproape totuși de intrarea în stațiunea Mamaia. Proprietarii vor aproximativ 800 de euro / metru pătrat.

Revenind la Mamaia, în principiu cu cât înaintăm mai mult spre nordul stațiunii, cu atât prețurile scad. De exemplu, lângă plaja Kazeboo, metrul pătrat costă în jur de 130 de euro. Mai exact, un teren de 600 de metri pătrați, în prima poziție la mare, este scos la vânzare cu 78.000 de euro.

Prețurile depind însă de la proprietar la proprietar, de cât de grăbit este fiecare să scape de terenuri. Tot în Mamaia Nord, 800 de metri pătrați (al doilea lot la mare, așadar numai bun pentru o casă de vacanță), cu utilitățile necesare, costă 88.000 de euro, așadar 110 euro/metru pătrat.

Pretenții mari și în sud

Nici sudul litoralului nu se lasă mai prejos când vine vorba despre prețuri. Acestea rămân destul de mari și în Eforie Nord, în special pentru terenurile care sunt aproape de mare. În zona Steaua de Mare, metrul pătrat poate depăși, în unele cazuri, chiar și 200 de euro, dar vorbim despre suprafețe mai mari, așadar proprietarii mizează pe faptul că pot atrage investitori care să înalțe un hotel sau o pensiune. În rest, cu mici excepții, pentru un metru pătrat de teren în Eforie Nord, cât de cât aproape de mare, nu se cere mai mult de 50 de euro.

Cele mai scumpe terenuri din Mangalia, majoritatea poziționate cum nu se poate mai bine - aproape de mare - ajung și ele la 150 de euro pe metrul pătrat. Prețurile scad însă cu cât te îndepărtezi de apă.

Vama Veche, stațiunea atât de iubită de persoanele ceva mai… boeme, nu este nici ea prea ieftină, la capitolul terenuri. Un teren de 500 de metri pătrați, la intrarea în Vamă, pe faleză, foarte aproape de mare, se vinde cu 50.000 de euro. Așadar, acești 100 de euro pe metru pătrat nu așează zona chiar printre cele mai accesibile. Totuși, cumpărătorii care vor să facă un compromis pot achita și 15 euro pe metrul pătrat, însă asta ar însemna să-și ridice casa de vacanță la o distanță ceva mai mare de plajă.

Interes mare pentru Mamaia Nord

Managerul All Imobiliare, Marius Coman, a precizat că la această oră bătaia cea mai mare se poartă pe Mamaia și pe Mamaia Nord, însă cele mai multe tranzacții sunt în cea de-a doua zonă, asta datorită prețurilor. Potrivit acestuia, în Mamaia Nord găsim pe malul mării și terenuri care costă sub 100 de euro pe metrul pătrat, prețuri care, într-un fel, nu se justifică, avându-le în vedere pe cele din Mamaia, de 500 - 1000 de euro pe metru pătrat: "Prețurile din Mamaia Nord într-un fel nu se justifică, uitându-ne la cele din Mamaia sau, poate mai bine spus, cele din Mamaia sunt prea mari. Avantajul crizei e că prețurile s-au mai așezat, dar încă nu sunt accesibile. Mamaia Nord se vinde foarte bine datorită prețurilor. Și pentru Mamaia există interes, dar se tranzacționează puțin".

Comentează știrea

admirator
4 iunie 2013
ar fi trebuit sa atingeti

si alte teme: poate altadata. De exemplu, exista o lege pentru amenajarea teritoriului, care interzice orice constructie pe Litoral, la mai putin de 50m de mare. Mie asa mi s-a spus. E adevarat? Daca da, de ce nu spuneti nimic de ea? Si de ce firmele scot astfel de terenuri la vanzare, fara sa previna cumparatorii? Apoi, ce faceti cu eroziunea naturala a plajelor si a coastelor? Cum se scot terernuri la vanzare in zonele respective, fara a fi rezolvata problema? De ce sunt preturi atit de mari, daca nu exista infrastructura? (nu tu asfalt, nu tu canalizare, energie electrica... nimic.) Nu credeti ca ar fi trebuit sa insistati nitel pe preturile astea si conditiile legale de vanzare?

Proprietar
4 iunie 2013
Constructie

Si mie la fel mi s-a spus ca e prea aproape de mare 100 m ( altii zic 300 m ) si nu am voie sa construiesc , dar nu mi s-a spus despre ce lege e vorba . Sau poate de PUZ sau PUG . Cine stie si poate sa ne raspunda , daca e voie sa construiesti sau nu , si ce lege prevede asta .Va multumesc !!!

RasPutin
4 iunie 2013
Tara lui Papura-Voda

Atatea constructii la cativa metri de apa (care candva le va inghiti...) si discutam de 50 sau 100 sau 300m... Batjocura sistematica marca N. Constantinescu si R. Mazare, cu consilieri omeniti saptamanal in carciumi de 5 stele ca sa voteze orice.. O sa se pomeneasca fara sa stie ca si-au votat propria demolare pentru un centru de afaceri

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4456 secunde