Cât pierde economia națională anual prin discriminarea romilor pe piața muncii

2620
Cât pierde economia națională anual prin discriminarea romilor pe piața muncii - romi-1316696877.jpg

Articole recomandate

Discriminarea romilor pe piața muncii conduce la pierderi de productivitate anuală de până la 887 de milioane de euro, iar estimarea pierderilor de productivitate fiscală este de 202 milioane de euro pe an, potrivit datelor publicate de Banca Mondială și prezentate de Agenția de Dezvoltare Comunitară 'Împreună'.

Conform estimărilor, în România, aproximativ 21% dintre persoanele nou-intrate pe piața forței de muncă sunt romi. În acest context, Agenția de Dezvoltare Comunitară "Împreună' va lansa, în noiembrie 2011, o strategie adresată grupurilor vulnerabile pe piața muncii.

Strategia propune crearea unui sistem de colectare de date și de raportare anuală privind situația grupurilor defavorizate în domeniul educației și în activitatea economică și în materie de angajare și în profesie, precum și implementarea principiului egalității de șanse și a nediscriminării în cultura organizațională a instituțiilor de învățământ.

De asemenea, documentul subliniază nevoia implementării principiului egalității de șanse și a nediscriminării în cultura organizațională a angajatorilor instituții publice și angajatori privați.

Totodată, strategia propune și aplicarea unui sistem de cote în privința formării și reconversiei profesionale în sistemul Agenției Naționale a Ocupării Forței de Muncă. Astfel, ANOFM va aloca o cotă anuală pentru cetățeni români aparținând minorității rome la cursurile de formare și reconversie profesională.

"Statul român pierde anual sume importante din cauză că nu acordă atenție grupurilor vulnerabile, respectiv romilor, pe piața muncii. Lipsa implementării efective a principiului egalității de șanse și a nediscriminării în România înseamnă încălcarea flagrantă a drepturilor omului, pierderi economice, pierderi de productivitate anuală, acumularea de tensiuni în și între diferite grupuri sociale. De aceea, strategia pe care o propunem vrea să îmbunătățească politicile publice existente pentru tratamentul egal pe piața muncii, împotriva discriminării grupurilor defavorizate', a declarat Carmen Gheorghe, managerul proiectului Agenției "Împreună".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9736 secunde