Cât ne-a afectat liberalizarea pieții muncii

292
Cât ne-a afectat  liberalizarea pieții muncii - catneaafectatliberalizarea-1399648721.jpg

Articole de la același autor

Blocul Național Sindical a dat publicității studiul "Piața forței de muncă în context european". Una dintre cele mai importante concluzii este că: "Liberalizarea pieții muncii făcută prin adoptarea Codului muncii în urmă cu trei ani și prin modificarea legislației care reglementează dialogul social nu numai că nu a influențat pozitiv piața forței de muncă în nicio formă și la niciun nivel, ci chiar a condus la o precarizare a condițiilor de muncă și la o scădere a nivelului de trai." Studiul demonstrează că, în locul unei creșteri substanțiale a ocupării cu timp parțial sau a ocupării pe perioadă determinată, România se confruntă cu un fenomen de migrare a populației apte de muncă din zona ocupării în zona de inactivitate sau de glisare din zona de ocupare cu statut de salariat înspre ocupare neremunerată sau ocupare pe cont propriu.

Așa-zisa reformă a relațiilor de muncă nu a reușit să impulsioneze piața muncii și să conducă la o creștere semnificativă a numărului de contracte cu timp parțial sau pe perioadă determinată, nici raportat la anii anteriori și nici raportat la nivelul Uniunii Europene.

"În anul 2013, sub 2% dintre contracte erau pe perioadă determinată în România, comparativ cu o medie europeană de aproximativ 14%. O ușoară tendință de creștere a fost constatată la noi în anii 2011 și 2012 comparativ cu 2010, însă creșterea nu a fost una cauzată de noi locuri de muncă, ci mai degrabă de transformarea unor contracte pe perioadă nedeterminată în contracte pe perioadă determinată. În ceea ce privește contractele part-time, acestea sunt folosite în aproximativ 10% din cazuri, în condițiile în care media la nivelul Uniunii Europene trece de 20%" - arată autorii studiului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Noiembrie 2013
Stire din Economie : "Nu se mai poate trăi în România!"
Pagina a fost generata in 0.6113 secunde