Cât de vulnerabile sunt porturile și industria Dobrogei în fața atacurilor informatice?

411

Articole de la același autor

r UMC găzduiește Săptămâna securității cibernetice

În perioada 28 octombrie - 2 noiembrie 2018, la Universitatea Maritimă din Constanța se va desfășura Săptămâna securității cibernetice. Evenimentul este organizat în cadrul parteneriatului dintre UMC, Oxford Systems (Marea Britanie) și Asociația Inomar Cluster, coordonatorul lui fiind dr. John McCarthy, de la Oxford Systems. În cadrul reuniunii vor avea loc cursuri de familiarizare cu prevederile Directivei europene nr. 2016/1148, privind securitatea cibernetică. În cadrul lor vor fi prezentate tendințele și noutățile din domeniul securității cibernetice.

★ ★ ★

"Asociația Inomar Cluster a fost înființată în anul 2013, la Constanța - precizează psihologul Enache Stănică, coordonatorul acesteia. Ea reunește organizații din sectorul privat și public, din societatea civilă, din cercetarea științifică și învățământ. Membrii clusterului doresc ca, prin intermediul inovării și al tehnologiilor noi și emergente, să aducă municipiul și județul Constanța în topul destinațiilor inteligente din Europa."

Printre membrii fondatori ai Inomar se numără: Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Universitatea "Ovidius", UMC, firme din sectorul privat, în special din domeniul IT, din turism și afaceri maritime.

Începând din anul 2016, clusterul derulează o serie de proiecte și programe.

Coordonatorii Inomar consideră că o serie de unități și platforme economice din Dobrogea prezintă un caracter critic din punct de vedere al securității cibernetice, putând deveni ținta atacurilor informatice. Printre acestea se numără: Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, rafinăria Petromidia, porturile Constanța, Midia și Mangalia.

În 2017, Inomar a organizat prima ediție a conferinței regionale privind securitatea cibernetică la Marea Neagră, iar în 2018 a avut loc cea de a doua ediție. Prin astfel de inițiative, Clusterul ajută comunitatea să conștientizeze amenințările și necesitatea măsurilor de securitate cibernetică.

Acțiunile sale nu se rezumă la organizarea simpozioanelor și conferințelor. Prin intermediul unora dintre membrii săi, Inomar Cluster urmărește formarea personalului în domeniul securității cibernetice maritime.

★ ★ ★

În prezent, la Universitatea Maritimă din Constanța se desfășoară cursuri de masterat în securitatea cibernetică.

"Cele două cursuri îi pregătesc pe masteranzi în domeniul conștientizării fenomenului și al securizării echipamentelor digitizate de la bordul navelor, tocmai pentru a preîntâmpina atacurile cibernetice. La nivel european și mondial, a căpătat o mare amploare studiul amenințărilor cibernetice ce pot afecta siguranța navigației pe mare. Diverși cercetători și specialiști din Europa au demonstrat vulnerabilitatea hărților electronice și a sistemului GPS, ușurința cu care pot fi modificate pentru a induce în eroare ofițerii de navigație. De altfel, sunt cunoscute cazuri în care comandanții s-au trezit că, deși se aflau pe mare, GPS le prezenta coordonate care arătau că navele lor sunt pe uscat", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", prof. univ. ing. dr. Remus Zăgan.

★ ★ ★

În cadrul programului de cercetare - inovare, Universitatea Maritimă din Constanța a realizat, în a doua parte a anului 2017, un simulator în domeniul securității cibernetice maritime, primul din Europa de Est.

"Organizația Maritimă Internațională a transmis o serie de circulare prin care solicita instituțiilor de învățământ superior și actorilor de pe piața maritimă să acorde atenție noilor riscuri apărute odată cu dezvoltarea industriei navale și modernizarea echipamentelor de la bordul navelor - relatează prorectorul conf. univ. ing, dr. Gabriel Raicu, coordonatorul activității de cercetare și inovare științifică din cadrul universității. Nu numai navele au devenit ținta atacurilor cibernetice, ci și întregul lanț logistic ce face posibil transportul maritim. Pornind de la aceste cerințe, UMC a lansat un program de dotare cu resurse financiare și umane proprii, dar și cu ajutorul colaboratorilor. Astfel, a fost construit simulatorul de securitate cibernetică. Acesta poate genera scenarii complexe privind porturile, instalațiile și evenimentele de la bordul navelor."

UMC și-a propus ca, în cadrul activităților de cercetare pe care le derulează în 2018 și în anii următori, să colaboreze cu Autoritatea Navală Română, cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța și cu operatorii portuari majori.

"Există dorința de a se dezvolta sisteme integrate, ce pot gestiona, mai eficient din punct de vedere economic și mai rapid, activitățile portuare – spune Gabriel Raicu. Aceste sisteme integrate prezintă vulnerabilități inerente, ce pot aduce pierderi economice masive. În acest scop, folosind expertiza dobândită în domeniul securității cibernetice, UMC va colabora cu autoritățile din portul Constanța, pentru a identifica posibilele pericole și a găsi soluțiile de creștere a securității. De asemenea, va asigura pregătirea personalului din sectorul IT în domeniul securității cibernetice. Marea majoritate a problemelor apărute în ultimii ani, în sectorul maritim, s-a datorat nu atât factorului tehnic, cât mai ales celui uman. Personalul care opera echipamentele nu avea pregătirea corespunzătoare, iar managerii nu au acordat suficientă atenție securității cibernetice, fiind slab informați."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5695 secunde