Cât de corecte sunt datele de trafic raportate de administrația portului Constanța

215
Cât de corecte sunt datele de trafic raportate de administrația portului Constanța - catdecorectesuntdatele-1427396692.jpg

Articole de la același autor

"Compania Națională «Administrația Porturilor Maritime» SA a fost acuzată tendențios că, pentru elaborarea Master Planului Portului Constanța, a pus la dispoziția consultantului date de trafic nereale" - se arată într-un comunicat de presă. 


CN "APM" precizează că datele pe care le înre-gistrează "sunt oficiale, clare și stau la baza informațiilor cu care lucrează Institutul Național de Statistică, fiind corelate cu cele ale Eurostat - Oficiul de Statistică al Uniunii Europene".


"Colectarea datelor se desfășoară pe baza Directivei 42/2009/CE a Parlamentului European, privind raportările statistice la transportul maritim de mărfuri și pasageri, respectiv conform regulamentelor europene și a metodologiei Eurostat.


CN «APM» SA colectează și înregistrează datele de trafic de mărfuri în sistemul informatic propriu din cele trei porturi pe care le administrează. Datele de trafic se înregistrează pe ambele moduri de navigație, maritim și fluvial, respectiv pe fiecare operator în parte, pe tipuri și grupe de mărfuri.


Traficul de mărfuri reprezintă totalitatea mărfurilor încărcate și descărcate pe, respectiv, de pe nave, nefiind luate în evidență manipulările de marfă din interiorul portului. Colectarea datelor de trafic este un proces complex prin care se corelează informațiile provenite de la operatorii portuari cu cele declarate de agenții navelor în documentele oficiale, depuse conform Convenției FAL. Totodată, datele de trafic înregistrate pe fluvial sunt foarte precise și se obțin cu colaborarea CN «Administrația Canalelor Navigabile» SA și a căpităniilor de port. Navele intrate la operare și manevrele navelor sunt monitorizate cu ajutorul sistemului Vessel Traffic Service (VTS), sistemul de monitorizare maritimă al Autorității Navale Române. Zilnic, este transmis către autoritățile vamale buletinul informativ al CN «APM» SA care cuprinde toate navele și cantitățile de mărfuri operate în porturile maritime, informații corespunzătoare conosamentelor care însoțesc transportul mărfurilor.


Datele de trafic referitoare la mărfuri și nave înregistrate de CN «APM» SA sunt comunicate periodic la Institutul Național de Statistică, instituție care colectează date într-un mod unitar de la toate porturile din țară.


Institutul Național de Statistică, prin proceduri statistice specifice, corelează informațiile inclusiv cu cele puse la dispoziție de țările membre UE, iar în cazul semnalării unor discrepanțe sau neclarități, acestea ne sunt comunicate și se efectuează corecții" – se spune în comunicatul semnat de directorul general Valeriu Nicolae Ionescu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1932 secunde