Care sunt companiile care vor intra în Fondul Suveran de Dezvoltare

151
Care sunt companiile care vor intra în Fondul Suveran de Dezvoltare - fond-1552066240.jpg

Articole recomandate

Acțiunile deținute de stat la 28 de companii vor participa la capitalul social al Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), reprezentând un aport în natură în valoare de 10,112 miliarde de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor Publice. 


Capitalul social total al FSDI, inițial, este stabilit la 19,112 miliarde de lei și este format din aport în numerar în valoare de 9 miliarde lei, provenit din venituri din privatizare, și din aport în natură reprezentat de pachetele de acțiuni nominative în valoare 10,112 miliarde de lei, deținute de stat la cei 28 de operatori economici. 


În capitalul FSDI vor intra acțiunile deținute de stat la următoarele companii: Engie România, Electrica, Delgaz Grid, E.ON Energie România, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România Communications, Loteria Română, IAR, Oil Terminal, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, Compania Națională Aeroporturi București, Nuclearelectrica, Imprimeria Națională, Conpet, Aeroportul Internațional Timișoara Traian Vuia, Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă TBRCM, Administrația Porturilor Dunării Fluviale, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, Cuprumin Abrud, Societatea Națională a Sării, Romaero, Administrația Porturilor Maritime Constanța, Administrația Canalelor Navigabile, Antibiotice și Compania Națională Unifarm. 


În primul an, 2019, crearea FSDI va reduce veniturile bugetare cu 4,7 miliarde de lei (respectiv cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acțiunilor transferate în portofoliul Fondului). Potrivit inițiatorilor proiectului, deficitul de venituri va fi recuperat în anii următori primului an de funcționare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acționar unic. 


Cheltuielile cu taxele și tarifele necesare înființării FSDI se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice, pentru anul 2019 estimându-se un impact de 600.000 lei. 


"Prin înființarea FSDI se are în vedere crearea unui vehicul public de investiții financiare/intermediere financiară în acțiuni/participații în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piața financiară din România, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă și, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către economie și proiecte rentabile", precizează Ministerul Finanțelor. 


Administrarea FSDI se va face în sistem dualist, de către un Consiliu de supraveghere și un Directorat, în conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 


Consiliul de Supraveghere este format din 9 membri, desemnați de Adunarea generală a acționarilor în urma unui proces de selecție, cu un mandat de 5 ani care poate fi reînnoit. 


Camera Deputaților a adoptat în ședința din 6 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții - SA. Actul normativ a fost, însă, declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională în data de 18 iulie 2018, având în vedere caracterul individual al legii și faptul că, potrivit Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, "unitățile economice de interes republican se organizează ca societăți comerciale prin hotărâre a Guvernului".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9213 secunde