Care sunt cauzele deprecierii leului

220
Ieri, pe piața valutară, moneda noastră a înregistrat o nouă depreciere. Cursul calculat la ora 13.00 a fost de 1 euro = 4,4587 lei. După ce, începând din 8 mai, au fost depășite mai multe praguri de depreciere, între 4,40 și 4,44, la 23 mai a fost trecut pragul de 4,45 lei pentru un euro.

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, deprecierea de ieri a fost cauzată, ca și în zilele de 8 - 16 mai, în principal de veștile rele venite din Zona Euro. "În întreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate. Dacă piața valutară, începând din 17 mai până în 21 mai, părea să-i imprime leului o nouă tendință, de apreciere în raport cu euro, calmarea cursului s-a produs sub influența unor informații dacă nu liniștitoare cel puțin cu un grad de pesimism ceva mai redus venite de la reuniunea G8. Luni însă bursa știrilor și-a schimbat trendul și pesimismul a revenit. Toate monedele din regiune au suferit noi deprecieri", a declarat Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, ziua de 23 mai a fost agitată pe toate piețele lumii. Comentariile fostului prim-ministru grec Lucas Papandemus, făcute pentru Wall Street Journal și pentru CNBC - care opina că "în cazul ieșirii Greciei din Zona Euro consecințele pentru euro-sistemul financiar și pentru economia reală vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergură; și că vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara Zonei Euro", au făcut noi valuri.

"Șocul s-a resimțit instantaneu. Euro s-a depreciat față de dolar. În regiunea noastră, leul a sărit peste pragul de 4,45 iar zlotul, forintul și coroana s-au depreciat și mai mult. E încă o dovadă că riscurile externe sunt dintre cele mai mari și că o declarație, chiar și în condițiile în care fostul prim-ministru grec a introdus mulți de dacă, subliniind că totuși scenariul divorțului Greciei de euro «este puțin probabil să se materializeze», undele șocului produs s-au derulat repede și pe spații largi", a explicat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a mai precizat că, opinia publică fiind inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mișcări imediate și violente în piețe. "Pe bună dreptate numeroși analiști au precizat că, în aceste împrejurări, eforturile de temperare făcute de băncile centrale, oricât de mari ar fi, nu pot avea decât efecte limitate. Banca Națională a României, care monitorizează cu mare atenție evenimentele, folosește instrumentarul adecvat pentru ca șocurile provocate să aibă durată scurtă și intensitate minimă. Dovadă că miercuri 23 mai, față de ziua precedentă, moneda noastră s-a depreciat mai încet decât monedele din regiune, iar față de 8 mai deprecierea leului a fost tot minimă - cu numai 1,26 la sută, în timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87 la sută, forintul unguresc cu 5,16 la sută și coroana cehă cu 1,85 la sută. Leul manifestă în continuare rezistența cea mai solidă în față șocurilor externe", a declarat Vasilescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.342 secunde