Capital Economics: Asia ar putea fi epicentrul următoarei crize financiare

261
Capital Economics: Asia ar putea fi epicentrul următoarei crize financiare - bani-1352135341.jpg
Economiile din Asia se află încă în creștere puternică, dar creditarea masivă pentru sectorul privat crează fundamentul următoarei crize financiare, potrivit analiștilor firmei britanice Capital Economics.
"Creditul pentru sectorul privat, ca procentaj din PIB, a urcat puternic în ultimii ani și se află la un nivel record", se arată în nota de cercetare.

Avansul accelerat al creditării este cel mai îngrijorător în Hong Kong, Vietnam și China.

Chiar dacă pentru economiile în dezvoltare este normală creșterea creditării ca procentaj în PIB, avansul economic nu ar trebui să fie alimentat în cea mai mare parte de împrumuturi, așa cum a fost cazul Irlandei și al țărilor baltice în anii de dinaintea crizei financiare din 2008, scriu analiștii Capital Economics, citați de CNBC.
Explozia creditului în Hong Kong este similară într-un mod îngrijorător situației din Iralnda înaintea crizei. Economia Irlandei a crescut puternic până în 2008, susținută de nivelul redus al taxei pentru companii, dobânzile reduse ale Băncii Centrale Europene și alți factori care au condus la expansiunea creditului și un balon speculativ în domeniul imobiliar.

Prețurile locuințelor în Hong Kong s-au majorat susținut în ultimii ani, ca urmare a acesului facil la creditare.

Prețurile ar trebui să coboare cu circa 30% pentru ca piața să revină la echilibru, afirmă Capital Economics.

Firma a avertizat și împotriva creșterii creditării în Vietnam și China.

"Chiar dacă avansul creditării în Vietnam și China a fost mai puțin alarmant, a fost totuși foarte puternic", se arată în notă.

Analiștii sunt îngrijorați că accesul facil la finanțare a condus la extinderea puternică a capacității din industria ptrelucrătoare, situație care ar putea afecta perspectivele de creștere pe termen scurt.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7763 secunde