Când va începe în România campania europeană pentru locuri de muncă sigure și sănătoase la CSCT?

247
Când va începe în România campania europeană pentru locuri de muncă sigure și sănătoase la CSCT? - candvaincepeinromaniacampaniaeur-1602512182.jpg

Articole de la același autor

Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) lansează campania „Healthy Workplaces Lighten the Load” (Locurile de muncă sănătoase ușurează efortul). În cadrul ei sunt abordate cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă, prezente în Europa: tulburările musculo-scheletice (MSD).

Momentele culminante ale campaniei vor include „Săptămânile europene pentru securitate și sănătate la locul de muncă” (octombrie 2020, 2021 și 2022), un eveniment de schimb de bune practici în martie 2022, ceremonia de decernare a premiilor pentru bune practici și „Summit-ul locurilor de muncă sănătoase” (ambele în noiembrie 2022).

Potrivit Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, tulburările musculo-scheletice (MSD) afectează milioane de lucrători din întreaga Europă. Aproximativ trei din cinci lucrători suferă de ele. Mișcările repetitive, șezutul prelungit și ridicarea unor obiecte grele sunt doar câțiva dintre factorii de risc care contribuie la aceste afecțiuni ale mușchilor, articulațiilor, tendoanelor sau oaselor.

Asigurarea celui mai bun mediu de lucru posibil este esențială pentru sănătatea și bunăstarea forței de muncă și, prin urmare, o datorie a tuturor angajatorilor.

Stimați cititori, până la această oră n-am văzut nicio reacție din partea Ministerului Muncii privind această campanie europeană. Oare să nu fi auzit de inițiativa Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă? Sau în România avem doar locuri de muncă sănătoase, iar tulburările musculo-scheletice sunt inexistente?

Sunt convins că realitatea este cu totul alta și destul de gravă. Cel mai recent exemplu ni-l oferă compania Constanța South Container Terminal (CSCT) din portul Constanța, în care, potrivit sindicatelor:

- „Șimen Ovidiu, șofer pe utilaj în cadrul companiei, a decedat în noaptea din 23 spre 24 septembrie 2017, după ce a fost chemat la serviciu din timpul său liber și s-a răsturnat cu utilajul, având la acel moment peste 180 de ore de muncă efectuate”

- „Teodorescu Florin, a decedat pe macara RTG, în luna ianuarie 2020, fiind chemat de asemenea de acasă, din timpul liber”;

- președintele Sindicatului Uniport Constanța South, Pavel Nicolae, a dobândit o boală profesională, din cauza căreia a avut nevoie de o intervenție chirurgicală;

- numeroși angajați sunt nevoiți să muncească peste timpul normal de muncă, punându-și în pericol sănătatea.

România are nevoie de intervenția autorităților în relațiile cu agenții economici, pentru a-i determina să asigure condiții de lucru mai bune și respectarea timpului normal de lucru.

x x x

Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) contribuie la transformarea Europei într-un loc de muncă mai sigur, mai sănătos și mai productiv. Ea cercetează, dezvoltă și distribuie informații fiabile, echilibrate și imparțiale despre siguranță și sănătate și organizează campanii paneuropene de sensibilizare. Înființată de Uniunea Europeană în 1994 și având sediul la Bilbao, Spania, Agenția reunește reprezentanți ai Comisiei Europene, guvernele statelor membre, organizațiile angajatorilor și ale lucrătorilor, precum și experți de frunte în fiecare dintre statele membre ale UE și nu numai. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1066 secunde