Canalele navigabile așteaptă noua recoltă de cereale

254
Canalele navigabile așteaptă noua recoltă de cereale - canalnouarecolta-1466085094.jpg

Articole de la același autor

Transportatorii sunt la mâna agricultorilor, iar aceștia, la mila Domnului. Dacă dă Cel de Sus ploi suficiente și la timp, recoltele de cereale, porumb și floarea-soarelui sunt bune și toată lumea are de câștigat. Dacă e secetă sau plouă prea mult, recoltele sunt compromise și, pe tot lanțul economic, din câmp până în portul Constanța, miroase a sărăcie.

În prezent, transportul fluvial și cel maritim achită "nota de plată" a secetei din a doua jumătate a anului 2015, care a afectat grav culturile de porumb și floarea-soarelui din Europa Centrală și de Est.

Canalele navigabile Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă - Năvodari au realizat, în primele cinci luni ale anului 2016, un trafic de 10,031 milioane de tone capacitate, cu 19% mai mic decât în aceeași perioadă din 2015. Și volumul de marfă tranzitată e mai mic decât anul trecut. Au fost derulate 5,080 milioane de tone de mărfuri, în scădere cu 17%.

Din cantitatea totală, cerealele reprezintă 38%, minereurile și produsele de carieră - 32%, cocsul - 10%, produsele energetice - 7%, produsele chimice - 5%, metalul și produsele din metal - 4%, produsele nemetalice - 3%, iar produsele alimentare - 1%.

Traficul extern a înregistrat ponderea cea mai mare: 56,42% din total. În contul celorlalte țări riverane Dunării au fost derulate 2.866.000 tone de mărfuri. Traficul intern a fost de 2.213.054 tone marfă, reprezentând 43,58% din total.

Structura traficului pe țările beneficiare a fost următoarea: România - 44%, Serbia - 25%, Ungaria - 14%, Bulgaria - 8%, Austria - 4%, Slovacia - 2, Germania - 1%, Ucraina - 1%, Moldova - 1%.

În luna iunie, traficul de mărfuri a început să dea semne de înviorare. Cantitățile de grâne și porumb derulate sunt în creștere, semn că angrosiștii se grăbesc să scape de recolta anului trecut din depozite și silozuri, pentru a face loc viitoarelor recolte, care se anunță a fi foarte bune.

În aceste zile se desfășoară secerișul orzului. Până la sfârșitul lunii iunie, va începe și recoltatul grâului. Fermierii din județul Constanța se așteaptă la producții record de păioase.

Circa 30% din recolte sunt, deja, contractate de marii angrosiști străini, care controlează piața produselor agricole din România și mecanismul prețurilor de achiziție și export. În curând, șlepurile și barjele de pe Dunăre vor transporta, spre portul Constanța, grâne din noua recoltă.

v v v

În aceste zile, are loc finalizarea investițiilor din prima etapă, la ecluzele canalelor navigabile Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă - Năvodari. Pe data de 16 iunie 2016, a avut loc recepția lucrărilor la ecluza de la Agigea. Urmează recepția la ecluzele de la Ovidiu și Cernavodă. În luna septembrie, va debuta faza a doua a investițiilor, cu lucrări pe cel de-al doilea fir de navigație. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Iunie 2016
Stire din Economie : Evenimente pe apele lumii
Pagina a fost generata in 0.4324 secunde