Căminele de bătrâni, afaceri profitabile. Ce trebuie să ştii pentru a porni un astfel de business

11068

Articole de la același autor

În ultimii ani, goana nebună după traiul zilnic, a făcut ca tot mai mulţi membrii ai familiei să nu mai poată să se ocupe de bunicii sau părinţii lor. De aceea, au avut nevoie de un ajutor extern care să vină în sprijinul lor şi al seniorilor din familie. Aşa au apărut ca ciupercile după ploaie tot mai multe cămine de bătrâni private, care pot fi afaceri profitabile dacă sunt manageriate cu simţ de răspundere şi empatie.

În urmă cu 20 de ani, în judeţul Constanţa nu exista decât un singur cămin pentru persoanele vârstnice. Era de stat şi putea îngriji 200 de beneficiari. Acum, în judeţ sunt peste 15 cămine sau case ale bunicilor, dar nu toate sunt autorizate să funcţioneze. Sunt iniţiative private dar nu toate ofere cele mai bune condiții pentru seniori. Potrivit Direcției Județene de Statistică Constanța, la nivelul judeţului, în trimestrul IV din 2020, era un număr mediu de 150.271 de pensionari.

Cei mai mulți dintre aceştia au pensia medie de 1.500 de lei, iar un loc într-un cămin privat costă peste 3.000 de lei, în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei. Până şi în căminul de stat, costul mediu este între 2.495 lei, pentru persoanele independente şi 2.641 lei pentru persoanele dependente. Este lesne de înţeles de ce apar tot mai multe cămine, în primul rând pentru că cererea este tot mai mare şi, în al doilea rând, pentru că făcută cu seriozitate, demnitate şi empatie, o astfel de afacere poate deveni rapid profitabilă. Banii investiţi se amortizează în doi-trei ani, iar profitul începe să apară în funcţie şi de confortul oferit şi de seriozitatea serviciilor. Pentru a porni o astfel de afacere ai nevoie de un teren sau de o casă cu teren de minimum 500 de metri pătraţi. Sigur, cu cât terenul este mai generos, cu atât mai bine, deoarece poţi amenaja și un spaţiu de petrecere a timpului afară când vremea este frumoasă.

De ce coduri CAEN şi autorizaţii ai nevoie pentru o astfel de afacere

În funcţie de domeniul de activitate şi de serviciile pe care vrei să le oferi, poţi alege din codurile CAEN care deservesc acest business. Multe dintre căminele pentru vârstnici nu oferă şi asistenţă medicală şi funcţionează ca şi pensiuni, furnizând doar servicii de cazare şi masă. Căminele de bătrâni pot funcţiona ca activitate sub formă de asociaţie sau societate comercială. Mai departe codurile CAEN definesc domeniile de activitate şi se aleg în funcţie de serviciile pe care le vei oferi. În general, activitatea de îngrijiri persoane vârstnice se regăseşte în secţiunea Q din lista codurilor CAEN, aceea de sănătate şi aistenţă socială. Codul CAEN 8730 – Activităţi ale căminelor de bătrâni şi ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitatea de a se îngriji singure. La acesta se pot adăuga şi altele în funcţie de capacitatea, echipamentele medicale dar şi de personalul calificat pe care urmează să-l angajezi. O activitate secundară care poate fi desfăşurată de căminele de bătrâni este aceea de a oferi asistenţă socială la domiciliu. Pentru un astfel de serviciu ai nevoie de codul 8810 – Activităţi de asistenţă socială, fără cazare, pentru bătrâni şi pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure.

Pentru o afacere cu cămine de bătrâni se pot accesa fonduri nerambursabile europene. Şi bineînţeles, pentru a înfiinţa un centru pentru seniori ai nevoie şi de multe autorizaţii – de la Direcţia de Sănătate Publică îţi trebuie autorizaţia sanitară, de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului vei lua autorizaţia de mediu şi mai ai nevoie de la Primărie şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă dacă vrei să funcţionezi legal şi să nu fii sub incidenţa legii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5518 secunde